Revolta medicilor de familie pe slăbiciunile cardului de sănătate

card_69440900

CNAS nu are încă un contract de mentenanţă pentru sistemul informatic. Erorile sistemului informatic de validare a serviciilor medicale sunt la ordinea zilei. Specialiştii IT de la Casa Naţională de Sănătate sunt singurii vinovati.

“Atâta timp cât ele nu funcţionează ireproşabil nu e normal ca noi sa avem sancţiuni legate de ele. Refuzăm să mai plătim pentru proasta funcţionare a softurilor Casei”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie

Iar în cazul unui medic de familie sancţiunile pot ajunge până la diminuarea cu 10% a fondurilor cabinetului. Şi pacienţii pierd ori de câte ori sistemul dă eroare: nu au acces la tratamente compensate, spitalizare sau servicii gratuite. Problema este că erorile din sistem pot fi remediate doar de specialiştii IT angajaţi ai CNAS, prea puţini, probabil.

“Suntem într-o perioadă de achiziţie a serviciului de mentenanţă. Vom încerca sa optimizam acest sistem, dar ce e important de reţinut este că se poate lucra şi offline, iar ulterior serviciile se pot raporta fără a exista riscul de invalidare a acestora”, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Gheorghe Ţibichi.

Nu mai poţi controla dacă pacientul este asigurat sau nu. Nu îşţ mai vine informaţia dacă pacientul a mai primit o reţetă sau nu în luna aceea. Practic, lucrezi în alb şi rişti să le plăteşti din buzunar. În plus, farmaciile nu eliberează, în general, reţetele eliberate offline pentru că le este teamă şi lor, a mai spus dr. Rodica Tănăsescu.

Până acum au fost emise peste 15 milioane de carduri de sănătate şi au fost validate peste 170 de milioane de servicii medicale primare, de specialitate şi paraclinice. Totodată, medicii au eliberat aproape 50 de milioane de reţete compensate.

Şi totuşi, cardul de sănătate şi-a dovedit eficienţa. În ultimul an au fost eliberate cu peste 4 milioane de retete mai puţine, iar numărul consultatiilor şi al spitalizatrilor a scăzut cu 500.000. Asta a însemnat o economie de 100 de milioane de euro la bugetul Casei Nationale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 1 = 8