Revolta oradenilor pe pietrarul italian, efect al unei greseli impardonabile a primariei

poză 1

Ieri, tocmai faceam fotografii de evaluare a lucrarilor din Piata Unirii, traind cu mandrie ca in sfarsit se face ceva de calitate (vedeti imagini in detaliu la sfarsitul articolului), o amenajare extrem de atenta si ingrijita a spatiilor pe care noi vom calca, in curand, sper. O calitate pe care nu am vazut-o in “celebrul” pasaj Vulturul Negru si din pacate nici in curtea Cetatii Oradea in care toata suprafata e numai valuri.

Aseara la incheierea ediției de toamnă a Critical Mass, sutele de bicicliști s-au adunat ca sa se “disperseze” in fata primariei intr-o zona in care dupa parerea mea, pana la terminarea lucrarilor, nu ar trebui sa treaca nimeni, daca vrem ca lucrarile sa arate ca in vest, dar aici a gresit Primaria care a autorizat marsul ciclistilor.

Situatia  a devenit ridicola la momentul cand pietrarul sef, un italian in toata regula, a venit sa vada ce “pradaciuni” s-au produs dupa ce au trecut ciclistii, exact ca in bancul cu gospodina care-si curata holul si care l-ar fi ucis si pe barbatu-sau daca nu astepta ca se usuce locul-vezi aici.

Desigur ca intentia lui  de a merge sa vada starea lucrarii, a fost sanctionata de ciclisti iar sangele latin al italianului, mai mult sau mai putin turmentat, a reactionat declansand o situatie care nu-si avea locul daca primaria era mai prudenta in avizarea miscarii cicliste prin zone unde nu se pot afecta lucrari in curs sau chiar produce accidente. Un participant la eveniment afirma:

Bun, hai să lămurim câteva lucruri. Așa cum am spus la început, am fost de față și la doar câțiva metri de incident. Italianul (deși vorbea românește fără pic de accent) vroia să intre cu mașina pe șantier, PRINTRE bicicliști, deși i-a fost explicat cu bunăvoință că se desfășoară un eveniment organizat cu ajutorul poliției și-a consiliului local al primăriei și rugat să aștepte. Individul, probabil frustrat și nerăbdător, a încercat să forțeze bicicliștii să-i facă loc, înaintând cu viteză mică printre ei. Evident, oameni cu bun simț sau care preferă să acorde prioritate decât să-și zgârie bicicleta, s-au ferit și tras din calea lui. Așa a reușit să spargă rândurile. Asta până când a ajuns printre unii mai tineri și mai greu de intimidat (am auzit chiar și strigandu-se “nu-l lăsați să treacă!”). În definitiv, așa cum s-a oprit circulația temporar pe traseu, la fel, ni s-a acordat acea exclusivitate preț de jumătate de oră în fața primăriei. Nouă, bicicliștilor. Ne-am câștigat dreptul de a fi pe acel spațiu pentru o jumătate de oră o dată pe an noi și numai noi. El nu avea ce să caute și i s-a explicat asta, chiar dacă doar în două-trei cuvinte. Oare chiar atât de greu ar fi fost să aștepte 10 minute? Cât despre acel ‘retardat’ care i-a ‘lovit’ parbrizul cu bicicleta, nu că îi iau apărarea sau c-aș fi de acord cu gestul lui, dar e oarecum întemeiat și dacă ați privi mai atent, stimabililor, ați observa că i-a atins parbrizul CU ROATA. Deci nimic distructiv. Pur și simplu i l-a murdărit, în cel mai rău caz zgâriat. Iar asta, oricât de mârșav ar fi considerat acest gest, tot nu justifică acel demaraj în trombă peste oameni, cu tot cu biciclete. Asta, dragilor se numește tentativă de omor, să intri intenționat cu mașina în viteză într-o altă ființă umană. Din interiorul mașinii și dincolo de parbriz, viața NU i-a fost în pericol. În schimb acelora peste care gunoiul ăsta de italian vroia să treacă, DA. Și încă ceva, dacă bei nu te urci la volan. Punct. Sper doar ca poliția să fi luat măsuri și ‘italianul’ nostru să vadă pentru o vreme cum e în penitenciarele românești.

Asadar sa incercam ca inainte de a da cu “pietre” in pietrar sa vedem si cauza, oricum sper ca incidentul sa sugereze conductorilor iubiti ca pe viitor sa nu mai declansam situatii care sa fie o consecinta de genul ca “ce-si fce omul cu mana lui…..”

poză 1 poză 3 poză 4 poză 5

poză 1 poză 4

poză 1 poză 2 poză 3 poză 4 poză 5

poză 1 poză 3 poză 4 poză 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =