Revolutia muncii. De ce fiecare angajat ar trebui sa aibă zile nelimitate de concediu

Why-Every-Employee-Should-Have-Unlimited-Vacation-DaysDin 2004, angajații Netflix au beneficiat de câte zile de concediu au vrut. Aceştia au libertatea de a decide când să se prezinte la locul de muncă, când să-şi ia liber, și cât de mult să stea in concediu. În măsura în care se poate spune, acest lucru nu a afectat Netflix nici macar putin. De la introducerea politicii, Netflix a beneficiat de o crestere a cotei de piață la peste 51 de miliarde de dolari. Doar pentru că există o flexibilitate la Netflix nu înseamnă că îi lipsește responsabilitatea.

Angajații Netflix au concediu nelimitat, deoarece nimeni nu îi urmăreşte. Conducerea se concentrează numai pe ceea ce contează-rezultate. Ei au descoperit ca oferindu-le oamenilor o mai mare autonomie creează o cultură mai responsabilă. Fără a fi distrasi de reguli sufocante, angajații sunt mult mai concentraţi și productivi. În prezent operăm într-o economie participativă, unde oamenii sunt monitorizati si plătiţi pentru ceea ce produc. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de timp liber, încă ne agăţăm de vestigiile economiei industriale, unde oamenii au fost plătiti pentru timpul petrecut la locul de muncă. Acest lucru este un demotivator imens. Netflix a realizat acest lucru și a schimbat politica.

Origini braziliene
În timp ce Netflix a fost una dintre primele companii americane notabile care şi-a asumat o politică de concediu nelimitat, ideea nu a luat fiinţă atunci. Compania braziliană Semco a oferit angajatilor concediu nelimitat pentru mai mult de treizeci de ani. Spre deosebire de grijile predominante că productivitatea ar putea fi afectată, Semler a constatat că angajații de fapt au devenit mai productivi și extrem de loiali, iar o data cu prosperitatea angajatilor, a prosperat si compania. Când Semler a stabilit prima oară această politică în 1981, Semco a fost doar o companie de 4 milioane de dolari. În prezent are o valoare de peste 1 miliard de dolari.

Angajații din SUA primesc mai putin concediu decât angajaţii din orice altă țară, cu excepția Coreei de Sud. De fapt, companiile americane nu sunt obligate prin lege să dea un concediu plătit, în timp ce acest lucru este obligatoriu în multe alte țări. Lucrătorii din Marea Britanie, de exemplu, au dreptul la 28 de zile libere plătite pe an (inclusiv sărbători naționale). În Austria, Danemarca, Finlanda, Franța, Luxemburg și Suedia, angajații primesc 25 de zile de concediu plătit, iar în Brazilia angajatii primesc de 30 de zile de concediu plătit în fiecare an, plus 11 de sărbători naționale.

Vor profita angajatii de aceasta politică?
Companiile apăra politicile de concediu stricte cu convingerea că angajații vor beneficia de orice altceva. Libertatea ofera oamenilor un puternic sentiment de proprietate și responsabilitate şi la fel ca proprietarii de afaceri, mulți ajung să nu isi ia nici o vacanță.

Angajatorii care au instituit politici de vacanţe nelimitate au trebuit de asemenea să elaboreze politici care să încurajeze oamenii să îşi ia de fapt timp liber. Evernote, de exemplu, oferă angajaților 1.000 de dolari pentru cheltuieli de vacanță, iar FullContact oferă angajaților o sumă enormă de 7.500 de dolari. Dat fiind că angajații ezită să beneficieze de vacanţe, ei trebuie să prezinte chitanțe care arată că fondurile au fost cheltuite pentru o vacanță în scopul de a fi rambursate.

Munca excesivă ar putea suna bine pe hârtie, dar aceasta nu e ceea ce doresc companiile inteligente. Companiile inteligente știu că atunci când angajații îsi iau concediu, mai ales atunci când au libertatea de a-şi lua zilele libere atunci când au nevoie de ele, se întorc chiar mai creativi și productivi. Subvenționarea concediilor sunt bani bine cheltuiți.

http://www.talentsmart.com/articles/Why-Every-Employee-Should-Have-Unlimited-Vacation-Days-134911200-p-1.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 − 15 =