Richard Gere: Colonizarea israeliană a teritoriului palestinian este o “provocare absurdă și lipsită de temei”

Colonizarea israeliană a teritoriului palestinian este o “provocare absurdă și lipsită de temei”, a declarat actorul american Richard Gere într-un interviu publicat duminică de ziarul israelian Haaretz.

“Evident, această ocupație îi distruge pe toți. Ocupația este lipsită de temei. Coloniile sunt o provocare absurdă și, cu siguranță (..), sunt complet ilegale”, afirmă actorul în vârstă de 67 de ani, care a acordat interviul în timpul unei vizite în Israel cu ocazia premierei în această țară a noului său film ”Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall of a New York Fixer”.

“Bineînțeles, coloniile nu pot face parte din programul cuiva care pretinde că dorește un proces de pace veritabil. Dați-mi voie să fiu clar: denunț violența tuturor părților din acest proces. Și, desigur, israelienii ar trebui să se simtă în siguranță. Dar palestinienii nu trebuie să se simtă disperați”, a spus el în Haaretz.

Activist pentru drepturile omului, Gere explică faptul că a călătorit în Israel de mai multe ori, dar recunoaște că acest moment “a fost mai complicat decât oricare altul”.

Au fost oameni din toate părțile — prieteni apropiați sau oameni pe care abia i-am cunoscut—, inclusiv israelieni, care mi-au spus să nu vin, pentru că ”băieții răi” se vor folosi de asta, povestește el, cu privire la posibilitatea ca guvernul israelian de dreapta să profite de vizita lui.

Angajat de ani de zile cu diferite proiecte în zonă, Gere a făcut în cele din urmă o vizită fulger de 48 de ore în Israel pentru premiera filmului regizat de cineastul israelian Joseph Cedar.

“Norman” spune o poveste de corupție ce a amintit multor critici de cazul de mită al unui om de afaceri israeliano-american închis de prim-ministrul Ehud Olmert.

”I-am spus lui Joseph că sunt mulți actori evrei care ar putea juca rolul mai bine decât mine și m-am oferit să-l pun în contact cu ei, dar el a insistat că deja îi cunoaște și că nu are nevoie de mine pentru asta, ci pentru film”, a povestit el într-un alt interviu, pentru ziarul Yediot Aharonot.

Gere a explicat că s-a consultat cu Cedar, ‘zilnic’ timp de o lună întreagă, cu privire la decizia de a călători în Israel pentru premieră, dat fiind binecunoscuta lui poziție de respingere a politicilor israeliene față de palestinieni.

În cele din urmă, a decis să facă vizita, dar, spre deosebire de alte ocazii, în care și-a dedicat agenda nu cinematografiei, ci susținerii unor proiecte de coexistență, de această dată nu a criticat Israelul “pentru contextul politic” al unui guvern de extremă dreapta în Israel și nici sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, a explicat el.

Spre deosebire de alți actori celebri, Gere nu a avut întrevederi cu niciun lider politic sau oficial local, ci doar cu reprezentanții a două organizații care se dedică muncii pentru reconciliere între israelieni și palestinieni, scrie EFE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =