Risc de cutremur în Creta și Vestul Turciei

beben

Mediterana de est este regiunea cu cea mai mare activitate seismică din Europa. Pericolul de cutremur și tsunami este acolo mult mai mare decât se așteptau experții, spune un nou studiu. Cercetătorii se așteaptă la un cutremur puternic. Dar estimarea exactă a momentului producerii este dificilă.

Mediterana de est este într-un pericol mai mare de cutremure și tsunami decât se credea până acum. Și nu doar asta. Cutremurele puternice se petrec în această regiune mult mai des. Asta au descoperit oamenii de știință de la Centrul German de Cercetări Geologice, GFZ, cei de la Canterbury University și cei de la GNS Science din Noua Zeelandă. Aceștia și-au prezentat rezultatele în actualul Geophysical Research Letters.

Solul Mării Mediteraneene este un puzzle format din blocuri tectonice și fragmente rupte, la coliziunea acestuia cu placa africană. Astfel că aici există un risc ridicat de cutremur, în special în Mediterana de est. Pentru vestul

Turciei există de asemenea un pericol de tsunami pentru toată coasta țării, spune cercetătoarea GFZ Vasiliki Mouslopoulou în discuția cu n-tv.de.
Mediterana de est este regiunea cu cea mai mare activitate seismică din Europa.

Este cu atât mai surprinzător faptul că regiunea a suferit în ultimii 4000 de ani doar două cutremure majore, despre care noi să știm. Cel mai distructiv cutremur a avut loc în anul 365, explică Mouslopoulou, editoarea-șefă a studiului. Atunci s-a format un tsunami enorm, care a afectat insula Creta și Peloponezul, dar și Turcia de sud-vest, Cipru, Liban, Israel și posibil și Palestina, Egipt sau Malta.

La fix 1000 de ani mai târziu, în anul 1303, un alt cutremur a cuprins Creta, Rhodos, dar și Turcia de sud-vest, Cipru, Liban, Israel, inclusiv nordul Africii.

http://www.n-tv.de/wissen/Erdbeben-Risiko-ist-hoeher-als-gedacht-article16482441.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 37 = 47