Riscăm să adâncim prăpastia dintre oameni și așa-zisele elite, reforma, nu mai este sinonimă cu progresul

gethumb-details-php

Iar Pierre Moscovici, Comisarul european pentru Economie, insistă pentru noi reforme structurale, considerând că doar acestea pot garanta creșteri economice consistente în interiorul Uniunii Europene. Cu un amendament important: noua reformă pune accent pe dezvoltarea capitalului uman.

Însă ”Reforma structurală 2.0” promovată de comisarul Moscovici are în opinia acestuia un scop mult mai înalt: acela de a închide faliile create între societățile europene inegal dezvoltate sau cele între conducătorii acestor societăți și cetățeni.

În cadrul unui seminar organizat la finalul săptămânii trecute, la Bruxelles, pe tema ”Reformei Structurale 2.0”, comisarul Pierre Moscovici a explicat resorturile planului și importanța unor reforme structurale progresive și inteligente, care să asigure o ”creștere economică prietenoasă”. Această ultimă sintagmă pare o recunoaștere a faptului că executivul european conștientizează că în lupta pentru redresare economică cetățenii a fost puși pe planul doi.

”Pentru mulți europeni, sintagma reformă structurală a devenit sinonimă cu ajustări dureroase, pedeapsă, constrângere. Reforma, în viziunea multor europeni, nu mai este sinonimă cu progresul”, recunoștea Pierre Moscovici încă din vară, în cadrul unui forum economic organizat la Bruxelles în preajma referendumului organizat de Marea Britanie.

Sub presiune suplimentară venită de peste Atlantic, la scurt timp după anunțul victoriei lui Donald Trump, care suflâ în pânzele naționalismului european, Pierre Moscovici încearcă să promoveze conceptul 2.0 al reformei, care pune accent pe capitalul uman.

”Am avut parte de reforme uneori devastatoare în trecut care au avut ca obiectiv competitivitatea prețurilor, care în realitate a condus la plafonarea salariilor, dacă nu la reducerea acestora. Odată depășită această etapă, acum trebuie să punem accentul pe capitalul uman, pe educație, pe învătământ vocațional, pe creșterea abilităților umane. Toate acestea vor influența competitivitatea și vor genera productivitate”, a afirmat Pierre Moscovici la o întâlnire cu jurnaliști din 10 state membre UE, printre care și România.

În opinia comisarului Moscovici, Europa trebuie să învețe ceva din lecțiile ”Brexit” și ”Trump” și să se concentreze pe creșterea standardelor de viață și să furnizeze o mai mare prosperitate cetățenilor săi. ”Alegerile din Statele Unite ne-au demonstrat că mulți oameni se simt abandonați. Trebuie să avem grijă de aceștia, altfel riscăm să adâncim prăpastia dintre oameni, guverne și așa-zisele elite”, afirmă Pierre Moscovici.

De remarcat faptul că Pierre Moscovici insistă ca Reforma 2.0 să aibă o dimensiune socială egală. Comisarul european a respins ferm ideea formării unui grup de state care să continuie mai rapid pe calea integrării.

”Trebuie să ne asigurăm că fructele reformei sunt împărțite egal în Europa. Trebuie să aducem în prim-plan chestiunea inegalităților și trebuie să reducem diferențele de dezvoltare dintre statele UE. Nu este corect ca doar anumite state să se dezvolte. Noi trebuie să ne apărăm valorile comune și modelele, nu să le abandonăm. În esență, trebuie să fim aproape de oameni”, a afirmat Pierre Moscovici.

În paralel cu această abordare, comisarul pentru Economie a pledat pentru o evaluare mult mai atentă a ”calității cheltuielilor publice”. ”Trebuie să urmărim, să măsurăm și să controlăm aceste cheltuieli. De ce? Pentru că pierdem esența: nu trebuie făcute investiții bazate pe ideologie, ci în concordanță cu ce ne spune piața. Trebuie cu orice preț să evităm populismul”, spune comisarul Moscovici.

Principiile enunțate de comisarul Pierre Moscovici sunt cu siguranță generoase. Problema e că Bruxelles-ul trebuie să pună în mișcare un mecanism greoi. Procesul în sine este unul de durată, iar cetățenii vor resimți eventualele beneficii în timp. Iar Europa nu prea mai are timp– alegerile care bat la ușă în Franța și în Germania, practic motoarele Uniunii, pot transforma visul lui Pierre Moscovici într-un coșmar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 1