Cercetatorii au analizat 578 de persoane care au suferit un atac de cord si a constatat ca 17 la suta au avut simptome de infectie respiratorie in termen de sapte zile inainte de atac de cord, si 21 la suta in luna anterioara.
Riscul de atac de cord creste brusc dupa o infectie respiratorie, constata un nou studiu. Dar riscul absolut ca un episod va provoca un atac de cord este scazut, au adaugat cercetatorii australieni. Riscul unui atac de cord este de 17 ori mai mare in saptamana dupa o infectie respiratorie, a concluzionat echipa University of Sydney.
Într-o a doua analiză, cercetătorii s-au concentrat asupra infecțiilor tractului respirator superior, cum ar fi frigul comun, durerile gâtului, febra, și infecțiile sinusale. “Pentru acei participanți care au raportat simptome mai ușoare la nivelul tractului respirator superior, creșterea riscului a fost mai mică, dar a fost totusi ridicată cu 13 %,” a declarat autorul studiului Lorcan Ruane într-un comunicat de presă al universității.
Desi infectiile respiratorii superioare sunt mai putin severe, ele sunt mult mai frecvente decat simptomele tractului respirator inferior. Prin urmare, este important sa intelegem relatia lor cu riscul atacurilor de inima “, a explicat acesta. Studiul a fost publicat pe 15 mai în Jurnalul de Medicină Internă.
Potrivit autorului studiului, dr. Geoffrey Tofler, “Posibilele motive pentru care infectia respiratorie poate declansa un atac de cord includ o tendinta crescuta spre coagularea sangelui, inflamatia si toxinele care distrug vasele de sange si schimbarile in fluxul sangvin”. Tofler este un cardiolog de la Universitatea din Sydney, Royal North Shore Hospital și Heart Research Australia.
,, Mesajul nostru catre oameni este ca trebuie sa fie constienti de faptul ca o infectie respiratorie ar putea duce la un eveniment coronarian. Deci, ia in considerare strategii de prevenire [cum ar fi vaccinurile impotriva gripei si a pneumoniei] unde este posibil si nu ignora simptomele care ar putea indica un atac de cord “, a avertizat el.