ROBOT MIRACULOS PENTRU OPERATII PE COPII NENASCUTI

scientific-breakthrough-robotic-hand-assist-uteri-surgery

Oamenii de ştiinţă crează un „mini robot” pentru a afectua intervenţii chirurgicale la copii nenăscuti
Un dispozitiv minuscul este în curs de dezvoltare pentru a oferi imagini 3D fetusului aflat încă în uter și acționează ca o mână robotică automată. Cercetatorii mai au încă de lucru la acest proiect care va costa 10 milioane de lire sterline. Oamenii de ştiinţă au in plan crearea unei mâini robotice chirurgicală, care ar putea prelucra un tratament pentru copii cu spina bifida (defect congenital al coloanei vertebrale) si alte conditii congenitale. Ar putea, de asemenea, efectua o intervenție chirurgicală, sau livra celule stem pentru organele afectate ale sugarilor nenăscuti.

Proiectul de cercetare, în valoare de 10 milioane de lire sterline va fi efectuat de către inginerii de la University College din Londra și KU Leuven din Belgia.
“Scopul este de a crea tehnologii chirurgicale mai puțin invazive pentru a trata o gama larga de boli uterine, cu un risc considerabil mai mic pentru mama si copil”, a declarat pentru Observer, liderul de proiect, profesorul Sebastien Ourselin de la centrul UCL.

Proiectul finanțat de Wellcome are ca scop dezvoltarea de instrumente bazate pe cele mai recente tehnologii optice și de robotică.Astfel noul dispozitiv va cuprinde, o sonda foarte subtire, extrem de flexibilă, si care va fi introdusă in uterul femeilor ale căror copii sufera de spina bifidă.

Capul sondei va avea un singur fir echipat cu o camera mica, aceasta folosind pulsuri laser și de detectare cu ultrasunete – o combinație cunoscută sub numele de imagistica foto-acustică – pentru a genera o imagine 3D în interiorul uterului. Sonda va fi, de asemenea, echipată cu instrumente mici, care ar putea transporta o bucata de gel sau patch-uri care ar putea fi puse pe diferența coloanei vertebrale a copilului, care ar putea acționa ca un plasture.
În prezent, cele mai multe modele robotizate sunt pentru un dispozitiv cu trei componente, care are un braț dotat cu o cameră și două echipate cu clește sau alte instrumente.
“Suntem încă în faza de proiectare, asa ca am putea termina dispozitivul in patru sau cinci ani”, a declarat in cele din urmă Ourselin.

http://www.ibtimes.co.uk/tiny-10m-robot-hand-perform-surgery-unborn-babies-1450767

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 20 = 28