Roboții vor costa milioane de joburi

Ideea că mașinile vor prelua controlul lumii este un subiect de domeniul cărților și filmelor SF. Adevărul este însă că pe viitor roboții vor munci mult mai mult în locul nostru. Cât de mult, McKinsey ne ajută să estimăm vag până în anul 2030.

Introducerea de roboți va avea urmări profunde pentru piața germană a muncii până în anul 2030, se arată într-un studiu recent. Prin automatizare circa 24% din numărul actual de ore lucrate va dispărea, raportează publicația Der Spiegel cu privire la un studiu al McKinsey Global Institutes. Pentru SUA experții companiei de consultanță estimează că acest potențial se va ridica la 23%, în China la 16%, iar în India la 9% din totalul forței de muncă angajate în prezent.

Germania este puternic afectată, pentru că salariile mari oferă un stimulent ridicat pentru înlocuirea forței de muncă cu mașinării automatizate. Între trei și doisprezece milioane de angajați, sau altfel spus, până la o treime din toate persoanele angajate în prezent în Germania se vor vedea nevoite să dobândească noi competențe sau să caute loc de muncă într-o altă industrie.

Potrivit celor de la Spiegel, afectate sunt în special meseriile precum grefieri, dar și lăcătuși sau bucătari. Cu toate acestea, se estimează că forța de muncă va scădea până în anul 2030 datorită reducerii sporului demografic.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Roboter-kosten-Millionen-Jobs-article20163583.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 + = 64