România este țara europeană unde se va pierde din cauza automatizării cel mai mare număr de joburi – aproximativ 61,93% din locurile de muncă din prezent, atrage atenția BNR, în primul, din acest an, Raport asupra stabilității financiare.
Media europeană a posturilor amenințate de automatizare este de 54%, în următoarele unul – două decenii.
Datele oferite de banca centrală citează o comunicare din 2016 a Comisiei Europene care preia calculele Bruegel conform metodologiei Frey și Osborne (2013).
Mult peste media europeană se mai află și Portugalia (58,94%), Croația (57,91%), Bulgaria (56,56%) și Grecia (56,47%).
Printre cele mai afectate categorii de profesii sunt estimate a fi administrația, industria prelucrătoare și agricultura. Cele mai afectate ocupații vor fi cele slab calificate și slab plătite.
Aceste locuri de muncă vor dispărea din cauza automatizării și utilizării extinse a roboților, fenomene ce vor implica și noi competențe pentru viitoarele joburi.
Soluția și un exemplu
De aceea, statele vor fi obligate să-și adapteze politicile în domeniu, în primul rând sistemele de educație, astfel încât absolvenții să dețină skillurile care să beneficieze de dezvoltările tehnologice, în loc să fie amenințate de acestea, scria Brugel.
În România, pentru comparație, trebuie amintit că Dacia avea la sfârșitul anului 2015 un grad de automatizare de 5% faţă de 90% în unele fabrici Renault din Europa, potrivit fostului director general al companiei Nicolas Maure.
Strategia companiei prevede creșterea gradului de automatizare la 20% până în 2020.