Romania fardata, la comerț +18%, PIB-ul creste cu 4% iar productivitatea pe minus (-1,7%) sau despre cum ne dam cu stangu’n dreptu’

dreamstime_xxl_27761345-1170x827

Pentru Romania primul semestru s-a incheiat cu mare voiosie, crestere de 18% la comert, 4% la PIB, dar productivitatea e pe minus -1,7%, fata de acelasi semestru de anul trecut. O anomalie care pentru cei cu multa carte economica a dat de lucru ca sa ii gaseasca o explicatie. Pentru ca stim cu totii, nu-i totuna femeia beata, de fericire, cu biata femeie.

Este limpede ca acest ritm de creștere a consumului e foarte mare în raport cu cresterea PIB și nu se leaga de nici un fel cu creșterea productivității muncii care nu e crestere ci scadere. Ciudatenia aceasta ne duce la concluzia ca deja consumam ca nemtii dar muncim ca romanii in Romania nu ca romanii in Italia sau Germania unde-si rup oasele, cum se spune in popor.

Dar sa nu ne entuziasmam inutil.

Nivelul de trai nu e dat de consum  ci de cum si cat de eficient producem si prestam servicii. Ori tocmai aici e bubitza, un sector al serviciilor, cele bugetare, unde sunt peste un milion de angajati la stat, a beneficiat de majorari salariale insemnate (si nu prudente ca la privat), majorari care, corelate cu scaderea TVA la alimente, grupa cu cea mai mare crestere in consum, au dus la fatza frumos fardata a Romaniei. Prin urmare sa ne spalam bine si sa revenim la realitate pentru ca o astfel de  creștere a consumului ar fi fost logica dacă în economia națională s-ar fi înregistrat un avans puternic la productivitatea muncii care in ultimii trei ani si jumatatea lui 2016 sunt catastrofale.

Este evident ca ne dam cu stangu’n dreptu’, guvernul, culmea, tehnocrat, va merge tot pe deficit pana cand va plesni economia, nu de bunastare ci de prabusire peste noapte, fara ca cineva sa tina cont de aceste semnale de boala cronica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 2 =