România a înregistrat, în luna ianuarie 2017 comparativ cu luna decembrie 2016, cea mai mare creștere lunară a lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană, 5,1%, aceasta după ce în lunile decembrie și noiembrie 2016 a avut cea mai mare scădere lunară a lucrărilor de construcții din UE, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În zona euro, lucrările de construcții au scăzut cu 2,3% în luna ianuarie 2017 comparativ cu luna decembrie 2016, în timp ce la nivelul Uniunii Europene s-a înregistrat o scădere de 1,5%.
În ritm anual, luna ianuarie 2017 comparativ cu luna ianuarie 2016, lucrările de construcții au scăzut cu 3,3% în Uniunea Europeană și cu 6,2% în zona euro. România se situează printre țările membre UE în care lucrările de construcții au scăzut în ritm anual, cu un declin de 1,7%, însă este vorba de o îmbunătățire semnificativă față de luna decembrie 2016 când România a avut cea mai mare scădere lunară a lucrărilor de construcții din UE, minus 26,7%.
Conform datelor prezentate anterior de Institutul Național de Statistică, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie brută cu 66,5% în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu luna precedentă, pe fondul declinului lucrărilor de reparații capitale cu 88,2%, lucrărilor de întreținere și reparații curente cu 72,4% și al lucrărilor de construcții noi cu 57,6%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut pe total cu 5,1%, creștere evidențiată la lucrările de construcții noi cu 26,3%.
Comparativ cu perioada similară a anului trecut, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, ca serie brută, cu 1,1%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparații capitale cu 48,7% și la lucrările de întreținere și reparații curente cu 6,3%.
Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 6,6%.