România nu este în rândul statelor în care munca nu e apreciată, dar majorarea salariului minim ar putea indeparta investitorii

salariul_minim_crescut_la_750_de_lei_iar_punctul_de_pensie_cu_patru_procente1359715978_29010000

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, care în urmă cu câteva zile anunţa că salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie întrucât e nevoie de un studiu de impact, spune că nu se poate preciza acum că va fi sau nu o creştere, arătând însă că o majorare a salariului minim ar putea îndepărta investitori. Ea dă explicaţii şi despre exemplul statelor BRICS, apreciind că Romania nu este în rândul statelor în care munca nu este apreciată.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Finanţelor Publice spune că a arătat în mai multe rânduri că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care poate fi realizat în primul trimestru al anului 2016.

“Nu spunem, în acest moment, că va fi o creştere sau că nu va fi o creştere, ci spunem că am început o analiză să vedem eventualele etape în care ar putea creşte salariul minim în 2016 şi ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru că poate fi un efect de reducere a competitivităţii firmelor româneşti, astfel încât acestea să fie nevoite să renunţe la o parte din salariaţi sau să-şi reducă producţia sau exporturile. Ar putea îndepărta investitorii în anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a forţei de muncă din zona albă în zona gri sau neagră. Creşterea salariului minim îi poate afecta şi pe noii intraţi pe piaţa de muncă, pe tineri, sau pe angajaţii cu calificare redusă”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Potrivit ministrului, în acest moment, în urma deciziilor legislative, în sectorul public salariile au fost majorate cu 10 până la 25%, astfel că o creştere a salariului minim pe economie ar avea în acest sector un impact extrem de redus.

În ceea ce priveşte comparaţia cu situaţia din ţările BRICS, Ministerul de Finanţe precizează că ministrul de resort a explicat, într-o întâlnire informală cu presa, că Romania nu este şi nici nu trebuie să fie în rândul statelor în care munca nu este apreciată.

“Mai mult, nivelul actual înalt de pregătire al românilor face posibil ca aceştia să activeze deja în industrii mai bine plătite. Această tendinţă este una certă şi va continua, lucru ce conduce la creşterea nivelului de trai în România”, a adăugat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi al mediului privat, unde este posibilă o migrare spre economia gri sau neagră, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

“Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României”, a spus Dragu.

Liderii confederaţiilor sindicale “Cartel Alfa”, BNS, CNSLR Frăţia, Meridian şi CSDR arată, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, că au fost surprinşi de anunţul ministrului Finanţelor privind intenţia de îngheţare a salariului minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2016 şi îi solicită premierului Dacian Cioloş să convoace de urgenţă Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe anul viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 63