România s-a calificat în finala competiţiei mondiale pentru locuinţe sustenabile „Solar Decathlon” – VIDEO

tled

Echipa de studenţi EFdeN-Team Bucharest 2018 va reprezenta România la „Solar Decathlon Middle East” – competiţia internaţională pentru locuinţe sustenabile ce va avea loc în Dubai, în 2018.

În 2014, aceeaşi echipă a participat la Versailles cu proiectul EFdeN, iar în 2012 a prezentat la Madrid proiectul PRISPA, potrivit unui comunicat al organizaţiei.

Echipa de studenţi români va concura alături de 22 de echipe din 16 ţări de pe patru continente. Echipele calificate în finala competiţiei au fost anunţate oficial în cadrul World Green Economy Summit (WGES), care a avut loc în octombrie 2016, la Dubai International Convention and Exhibition Centre. Fiecare propunere înscrisă în competiţie a acoperit patru dimensiuni: concept, plan de management, strategie de finanţare şi integrarea în curricula universitară.

„Casa pe care o vom dezvolta va fi proiectată şi construită iniţial în România, apoi o vom transporta pe uscat şi pe mare în Dubai şi acolo o vom reasambla în doar 10 zile. Aceasta este doar una dintre provocările competiţiei”, a declarat Daniel Butucel, coordonator Team Bucharest 2018.

Echipa EFdeN, care a mai participat la „Solar Decathlon Europe” 2014, este formată din studenţi de la cinci universităţi din Bucureşti, printre care Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

În 2014, studenţii au prezentat o locuinţă solară care îşi produce singură energia şi este expusă în incinta Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor, în Bucureşti. Locuinţa, devenită primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort, este deschisă publicului. Proiectul EFdeN este rezultatul colaborării a peste 350 de studenţi, 130 de companii şi două universităţi.

În competiţia „Solar Decathlon” participă echipe din toată lumea, care trebuie să proiecteze şi să construiască locuinţe 100% solare. Competiţia are scopul de a ridica nivelul de conştientizare al studenţilor şi universităţilor participante asupra importanţei folosirii tehnologiilor bazate pe energii din surse regenerabile. În acelaşi timp, „Solar Decathlon” se adresează companiilor, încurajându-le să promoveze şi să pună în aplicare materialele şi sistemele ecologice care reduc impactul construcţiei asupra mediului, educând şi publicul asupra consumului responsabil de resurse.

Competiţia „Solar Decathlon” a luat naştere în Statele Unite ale Americii, în anul 2002. Prima ediţie internaţională a avut loc în Europa în 2010, la Madrid. Au urmat ediţiile 2012 (Madrid), 2014 (Versailles), iar acum competiţia s-a extins la nivel internaţional şi are loc în America de Sud, în China şi, pentru prima dată, în Orientul Mijlociu, în 2018.

Cei interesaţi să facă parte din proiect pot aplica până pe 20 octombrie 2016, ora 18.00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =