România trebuie să adopte euro cât mai repede, întrucât toate contraargumentele amânării sunt mai puțin solide și relevante

13698005_118934351875022_2790577539940361521_o

România trebuie să folosească întreg ciclul politic și să adopte euro cât mai repede, întrucât toate contraargumentele amânării aderării la moneda unică europeană sunt mai puțin solide și relevante astăzi, susține Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE), care a sustinut ideea ca mai jos.

“Avem, în principal, un triunghi al slăbiciunilor noastre: sănătate, educație și infrastructură. În ceea ce privește economia, eu cred că România trebuie să treacă la euro cât mai repede posibil, pentru că realitatea hiper-competiției economice mondiale ne grăbește acum, post Brexit. Deficitul nostru de investiții și infrastructură competitivă nu pot fi susținute doar de averea și economisirea internă. Avem nevoie de capital extern, cu disponibilitate pe termen lung de a finanța creșterea noastră economică sustenabilă, bazată pe investiții de infrastructură. Am mai spus, acest capital disponibil este denominat în special în euro. Contraargumentele amânării aderării la euro, deși multe și pertinente, sunt insuficiente în fața acestui tri-argument de siguranță economică națională și de prosperitate pentru copii noștri: infrastructură, educație, sănătate.”

Investitorii sunt deștepți și sofisticați, se pricep bine acum la folosirea acestor tehnici și așteaptă un reviriment de la bursă, o abordare mai fresh, mai smart, mai adecvată noilor realități — aceea de atragere a noilor investitori și apoi de mai multe afaceri pentru cei existenți, acestea sunt metodele de supravietuire economica.

Privatizările nu mai sunt o soluție, s-a schimbat ceea ce până acum ceva timp părea “by the book”. Lumea economică și “realpolitikul” și-au schimbat regulile și noi trebuie să acționăm agil în virtutea acestor reguli.

Nu mai cred în privatizări de dragul privatizării, care nu adaugă valoare economică chiar companiei, nu mai cred în privatizarea întreprinderilor de stat performante, ele pot să performeze economic și social și sub formatul acesta, nu mai cred că absolut întotdeauna capitalul și “savoir faire”-ul privat știu să aducă soluțiile cele mai bune pentru că nici ei nu le au întotdeauna, ba chiar am început să cred că este posibil, câteodată, ca statul să fie un bun administrator, pentru simplul motiv că el trebuie să aibă grijă de un portofoliu întreg de corelații la nivel multi-sectorial, industrial, național, strategic.

Privatul nu are timp sau acționar răbdător pentru a înțelege repercusiunile sociale și economice la nivelul societății și al deținătorilor de interese, ale unor decizii strict de profitabilitate a afacerii.

‘Nu mai cumpăr atât de ușor, deși le cer studenților să rezolve studii de caz neverosimile despre virtuțile infailibile ale capitalismului, formatul actual de capitalism sub-performant, alocator vicios de capital și de mal-investiții. Sper la o rafinare a capitalismului spre mai responsabil social, mai transparent și mai eficace, cu interes pe termen lung, mai interesat de binele, în sens larg, al întregii societăți, dar mai ales al copiilor noștri” a mai precizat Mitroi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 40