România trebuie să țină “cu dinții” de legea 51% produse românești în supermarketuri

Europarlamentarul Daniel Buda consideră că România trebuie să țină “cu dinții” de legea prin care obligă supermarketurile ca 51% din produse să fie românești, chiar dacă s-a declanșat procedura de infringement, el fiind de părere că este nevoie de un dialog cu Comisia Europeană.

“Nu trebuie să fim speriați de bombe că împotriva României s-a declanșat o procedură de infringement pe un act normativ pe care îl avem în vigoare. Din păcate, României i se aplică un dublu standard în ceea ce privește vânzarea produselor agroalimentare. Peste tot în lume pe unde am fost nu era problema să producă, problema este cum vinzi la un nivel la care să poți să reziști din punct de vedere economic. Și de aceea în România a apărut o astfel de lege, și eu spun că România trebuie să țină cu dinții de această lege, facem corecturile care se impun dar nu trebuie să dăm sub nicio formă înapoi. Trebuie să avem un dialog constructiv cu cei de la Comisia Europeană și să-i facem să înțeleagă că așa cum în Germania, în Belgia, în alte state există astfel de legi care permit vânzarea cu prioritate a produselor din lanțul scurt de aprovizionare, așa trebuie să avem și noi această posibilitate în România, astfel încât fermierii noștri să aibă dreptul și posibilitatea să vândă produsele lor în supermaketuri”, a declarat Buda, marți, într-o conferință de presă susținută la Satu Mare.

El a explicat că reprezentanții Comisiei trebuie convinși că așa cum la supermarketurile din Bruxelles se vând produse locale, tot așa și în România trebuie să se vândă produse locale.

“România trebuie să facă pași serioși și fermi în această relație cu Comisia Europeană, dacă se impune să facem câteva corecturi sau explicații la nivel legislativ, le putem face, dar fermierii români trebuie să fie protejați raportat la ce se întâmplă comparativ cu fermierii din celelalte state. Am fost eu, personal, în magazinele din Bruxelles și am încercat să găsesc produse românești, n-am găsit mâncare din România. Decât în câteva magazine. Dar, în supermarketurile de la ei nu găsești produse decât din zona respectivă, din Belgia. Cum adică ei pot? Am întrebat. Cum adică, tu poți să vinzi produse din lanțul scurt, eu, în România, încerc să fac și vii și spui că nu, încalci regulamentele, tratatele. Nu! Eu spun că această chestiune trebuie să o explicăm foarte bine la Bruxelles și mai departe România trebuie să țină cu dinții de această lege, pentru că fermierii noștri, care și așa sunt văduviți de foarte multe resurse financiare comparativ cu celelalte state”, a completat Buda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 56