România va deveni centru de excelenţă pentru producţia elicopterelor H215 ale Airbus Helicopters

Compania Airbus Helicopters, care a inaugurat anul trecut noua fabrică de elicoptere de la Ghimbav, judeţul Braşov, o investiţie de 52 milioane de euro, este hotărâtă nu doar să producă elicoptere în România, ci şi să transforme România într-un centru de excelenţă pentru producţia elicopterelor H215, după cum a transmis Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters, în cursul unei întâlniri avute marţi la Palatul Victoria cu Premierul României Sorin Grindeanu, se arată într-un comunicat al companiei.

Înaltul oficial Airbus Helicopters a subliniat excelentele relaţii pe care grupul le are de 40 de ani cu România şi a spus că fabrica de la Ghimbav creează o nouă oportunitate, aceea de a porni un ciclu industrial veritabil prin producerea elicopterelor civile şi militare H215.

Compania consideră că H215 va fi un produs mai atractiv la export dacă România va fi prima ţară care va cumpăra elicopterul pe care-l produce. „Este foarte important ca România să dea un exemplu, pentru că elicopterul nu este un produs uzual iar atunci când vrei să îl exporţi, prima reacţie a cumpărătorului este să afle dacă ţara care îl fabrică îl şi cumpără”, a explicat Olivier Michalon.

România este un partener de încredere pentru Airbus Helicopters. De la înfiinţarea în 2002 a Airbus Helicopters Romania – un joint venture între Airbus şi firma cu capital majoritar de stat IAR Ghimbav -, compania a avut o cifră totată de afaceri de 1.250 de milioane de lei şi un profit net de 72 de milioane de lei.

Prezenţa Airbus Helicopters în România a fost benefică ambelor părţi. Din 2002, cifra de afaceri totală rezultată din achiziţiile pe România a fost de 183 de milioane de lei. Din această sumă, 83 de milioane de lei au revenit IAR, acesta fiind unul dintre furnizorii principali.

Prezenţa Airbus Helicopters în România va avea un impact pozitiv asupra balanţei comerciale, prin adăugarea unui volum de exporturi de aproximativ 80% din cifra de afaceri a companiei.

Noua fabrică de la Ghimbav va găzdui producţia elicopterului H215, un aparat bi-motor, economic, robust şi cu capabilităţi pentru misiuni multiple.

Certificat atât de EASA (Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei) cât şi de FAA (Administraţia Federală a Aviaţiei din Statele Unite), elicopterul H215 este echipat cu cele mai moderne tehnologii, îndeplinind cele mai recente cerinţe de siguranţă ale pieţei. Capabilităţile sale variate, puterea, viteza şi dimensiunile generoase fac din H215 un elicopter potrivit pentru o gamă largă de misiuni, asigurând o soluţie modernă şi rentabilă pentru diverse pieţe şi operaţiuni, cum sunt misiunile de păstrare a păcii desfăşurate de Naţiunile Unite sau misiunile pentru suport logistic.

Fabrica de 10.000 de metri pătraţi este finalizată iar echipamentele şi utilajele necesare producţiei şi asamblării elicopterului H215 sunt în curs de instalare. Fabrica va avea 350 de angajaţi când va atinge capacitatea de producţie maximă.

Primii specialişti au beneficiat de cursuri de specializare la fabrica Airbus Helicopters de la Marignane, din Franţa. De asemenea, Airbus se implică în pregătirea noii generaţii de specialişti în aeronautică prin realizarea unui parteneriat cu Colegiul Tehnic Transilvania din Braşov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + = 14