Romanii au liber la munca in Elvetia

1991907

Romanii, dar si bulgarii au acces nerestrictionat pe piata muncii din Elvetia de la 1 iunie 2016  Guvernul elvetian ridica restrictiile impuse lucratorilor romani si bulgari prin Acordul de libera circulatie a persoanelor semnat cu Uniunea Europeana.

Acordul privind libera circulatie dintre Elvetia si Uniunea Europeana vizeaza introducerea treptata a liberei circulatii pentru persoanele fizice care au un contract de munca valabil, desfasoara activitati independente sau pot demonstra resurse financiare suficiente pentru sedere. Acordul privind libera circulatie pentru Romania si Bulgaria a intrat in vigoare in 2009, urmand ca in urmatorii 7 ani sa se aplice anumite limitari ale dreptului de angajare, in vederea evitarii unui flux masiv de imigranti.

Incepand cu 1 iunie 2016, Elvetia trece la cea de-a doua etapa prevazuta in Acordul privind libera circulatie, etapa in care sunt ridicate restrictiile anterioare, anume contingentele si principiul prioritatii nationale. Contingentele reprezinta numarul anual maxinm de permise de munca acordate de catre autoritatile elvetiene pentru lucratorii romani si bulgari.

Principiul prioritatii nationale inseamna ca un angajator din Elvetia poate oferi un loc de munca unui lucrator roman sau bulgar numai daca dovedeste ca, pentru respectivul loc de munca, nu a gasit un cetatean elvetian sau un candidat dintr-un stat membru care a aderat anterior. Aceasta justificare trebuie facuta in fata autoritatilor.

Asadar, din iunie 2016, accesul pe piata muncii a cetatenilor romani si bulgari nu mai este limitat prin contingente, iar principiul prioritatii nationale nu se mai aplica. Dar, trebuie precizat faptul ca timp de 3 ani, pana la 31 mai 2019, Elvetia mentine o clauza speciala de protectie, conform careia restrictiile pot fi reintroduse in cazul in care fluxul de lucratori romani si bulgari depaseste cu 10% media ultimilor 3 ani.

Romanii care se deplaseaza in Elvetia pentru a-si cauta un loc de munca trebuie sa detina un permis de sedere daca vor sa ramana pe teritoriul elvetian mai mult de 90 de zile. Daca au obtinut un loc de munca in Elvetia, lucratorii romani trebuie sa detina un permis de munca inca din prima zi a inceperii activitatii, chiar si in cazul in care activitatea lucrativa respectiva nu va depasi o durata de 3 luni.

Odata obtinut un permis de munca, acesta se va reinnoi automat in cazul in care lucratorul roman isi schimba locul de munca sau cantonul in care locuieste, fara a mai trece din nou prin procedurile initiale. Ambasada Romaniei in Elvetia recomanda verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia elvetiana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =