Romanii care au facut cereri de dare in plata au intrat pentru 4 ani in lista neagra a datornicilor

darea-in-plata

Pana in momentul de fata, aproape 4.000 de cetateni au solicitat sa-si predea cheile de la locuinte, in conformitate cu prevederile Legii darii in plata. Afirmatia ii apartine lui Eugen Radulescu, directorul Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei.

“Din 2013 am reintrat pe o panta pozitiva atat in privinta activelor imobiliare cat si a activelor financiare nete. Ma tem ca anul 2016 nu va mai fi la fel. Astept pentru a doua parte a anului daca vom avea in continuare Legea darii in plata in functiune ca valoarea activelor imobiliare sa scada.

Piata va fi depresata, va intra intr-un proces de comprimare ceea ce va duce la scaderea valorii tuturor activelor imobiliare. Nu toti vrem sa ne vindem casa acum, numai ca exista un factor psihologic care conteaza si care se va manifesta din pacate in continuare in sensul ca vom observa ca suntem mai putin bogati pentru ca apartamentele si toate activele imobiliare pe care le avem nu mai valoreaza cat valorau.

Nu sa sa fie o compresie de mare dimensiune. Noi anticipam ca se va opri intre 5 – 10% dar ganditi-va ca asta inseamna destul de mult fata de totalul valorilor activelor imobiliare. Pana in prezent numarul celor care au cerut sa-si dea cheile in baza legii darii in plata sunt vreo 4.000 de oameni, 4.000 versus 10 milioane de detinatori de active imobiliare. Asta este marea realizare a acestei legi”, a spus Radulescu.

Una dintre masurile inovate de banci consta in mentionarea fostului debitor pe lista de „proscrisi” a Biroului de Credit, ca si cum acesta ar fi in continuare dator. Mai mult, toti debitorii care apeleaza la darea in plata vor fi mentinuti pe aceasta lista timp de patru ani. In felul acesta, nu vor mai putea beneficia de alte credite. Evident, este vorba de o masura abuziva si ilogica, indiferent de motivatiile cu care banca iese in intampinare, aparandu-si interesele.

Fara sa-si dea seama, de fapt, bancile care recurg la asemenea procedee isi dau arama pe fata. Se tem de o avalansa de cereri privind achitarea creditelor prin darea in plata. Imaginatia maladiva a bancherilor nu se opreste aici. Au vandut peste hotare creditele datornicilor, care acum trebuie sa trimita notificari si firmelor unde a ajuns creditul. Ca acest credit a fost cesionat fara instiintarea si acordul debitorului nu este o chestiune de care banca sa se impiedice. Ea se spala pe maini, motivand ca nu are capacitatea de a solutiona cererile de dare in plata ajunse la firme din strainatate, desi ea este aceea care incaseaza ratele lunare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 + = 70