Românii și bulgarii găsesc rapid de lucru

3g114918

Românii și bulgarii găsesc rapid de lucru

De ceva vreme românii și bulgarii au dreptul de a munci în Germania, fără nici un fel de limitări. Iar acest lucru este în folosul multora, arată un nou studiu. Există de asemenea și probleme.

Cei mai mulți imigranți români și bulgari din ultima vreme și-au găsit rapid un loc de muncă în Germania, arată o cercetară efectuată asupra pieței muncii. În luna august, 64% din imigranții din Europa de Sud-Est și care prezintă o vârstă aptă pentru muncă și-au găsit de lucru, cu o tendință în creștere, se arată într-un studiu actual al Institutului pentru Piața Muncii și Cercetare Profesională (IAB).

Dacă se includ chiar și persoanele ce desfășoară activități independente și muncitorii care nu sunt obligați la muncă sezonieră, atunci cota de angajare se ridică chiar la 80%. Fără loc de muncă au fost în luna iulie 9,3% dintre aceștia. În luna august existau potrivit IAB 637.000 de bulgari și români care trăiesc în Germania, cu fix 12.000 mai mult ca și în anul precedent.

Cercetătorii se arată însă îngrijorați doar de numărul crescând al numărului de solicitanți de protecție Hartz IV la în cazul imigranților din cele două țări din Sud-Estul Europei.

În luna iunie a acestui an a existat un număr de 105.000 de români și bulgari care au beneficiat de servicii Hartz IV. Acest număr reprezintă un procent de 17,1% din toți românii și bulgarii care trăiesc în Germania. Astfel că această proporție nu doar că este semnificativ mai ridicată decât cota normală a Hartz IV pentru populația germană, dar este peste cea a oricărei alte grupe de străini. Iar marea majoritate este pusă asupra imigranților din Bulgaria. Dintre aceștia, 28,2% au solicitat să fie incluși pe lista de beneficii Hartz IV. Mulți dintre aceștia însă sunt oportuniști, care caută să își completeze veniturile reduse cu beneficii Hartz IV.

La începutul anului 2014 au fost eliminate ultimele obstacole în căutarea unui loc de muncă pentru forța de muncă din cele două țări. Criticii s-au ridicat atunci împotriva acestei decizii, așteptând sosirea unui val violent de șomeri din cele două țări pe piața forței de muncă din Germania. Pentru anul curent, IAB anticipează 130.000-150.000 de imigranți din ambele țări.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Rumaenen-und-Bulgaren-finden-schnell-Arbeit-article16067691.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − = 54