Românii și bulgarii lucrează mai mult și pe bani mai puțini decât britanicii

Aproximativ 61% dintre muncitorii români și bulgari care se află în Marea Britanie lucrează peste 40 de ore pe săptămână, comparativ cu 23% în cazul britanicilor, a anunțat joi Oficiul Național de Statistică (ONS), transmite BBC.

Migranții din Uniunea Europeană reprezintă 11% din angajații din sectorul industrial în Regatul Unit, sunt probabil supracalificați pentru slujbele pe care le fac și tind să lucreze mai multe ore decât media, se arată în raportul ONS. Unul din șapte angajați (14%) în retail, comerțul cu ridicata, sectorul hotelurilor și restaurantelor este migrant internațional, iar 64% dintre aceștia vin din UE.

Guvernul de la Londra intenționează să schimbe modul în care este gestionată migrația după ce Marea Britanie va ieși din UE (Brexit). Încă nu s-a stabilit modelul care va fi adoptat după ce nu se va mai aplica acordul de liberă circulație în interiorul UE dar autoritățile britanice s-au angajat să-i atragă în continuare în Regatul Unit pe “cei mai buni și mai strălucitori”.

ONS estimează că 3,4 milioane de persoane care lucrau anul trecut în Marea Britanie erau din afara țării, adică aproximativ 11% din întreaga forță de muncă britanică.

Din aceștia, aproximativ 2,2 milioane sunt din UE (7%) și 1,2 milioane din afara UE (4%) iar aproximativ 40% din muncitorii străini sunt supracalificați pentru slujbele pe care le fac.

În sectorul industriei financiare din Marea Britanie, unul din opt angajați (12%) sunt din afara țării, inclusiv 382.000 din UE.

“Analiza de astăzi arată impactul semnificativ al migrației internaționale asupra forței de muncă britanice. Această forță de muncă este importantă în special în retail, comerțul cu ridicata, sectorul hotelurilor și restaurantelor, administrație publică și sănătate, unde lucrează aproximativ 1,5 milioane de persoane din afara Regatului Unit. După toate probabilitățile, migranții din Europa de Est, Bulgaria și România lucrează mai multe ore și câștigă mai puțin decât alți angajați, ceea ce reflectă parțial numărul ridicat al muncitorilor necalificați”, a afirmat Anna Bodey de la ONS.

Comparativ cu câștigul mediu național de 11,30 lire sterline pe oră, muncitorii din 14 state europene (inclusiv Germania, Italia și Franța) câștigă mai mult (12,59 lire sterline pe oră), dar cei din Europa de Est au cel mai scăzut nivel al salarizării, de 8,33 lire sterline pe oră.

Cea mai mare rată de angajare, de 83%, este în rândul EU8 (Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania), care au intrat în Uniunea Europeană în 2004, precum și EU2 (statele care au intrat în Uniunea Europeană în 2007 — România și Bulgaria).

Miercuri, Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie a anunțat că rata șomajului s-a menținut la 4,7% în perioada decembrie 2016 — februarie 2017, în linie cu estimările analiștilor. Este cel mai redus nivel din ultimii 12 ani.

Potrivit datelor ONS, numărul șomerilor din Regatul Unit a scăzut cu 45.000, la 1,56 milioane, cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, iar rata angajării s-a menținut la nivelul record de 74,6%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =