Rosneft dă în judecată grupul de presă RBK

80826566

Imperiul contraatacă: grupul de presă economică de la Moscova, RBK, ar trebui să plătească o amendă mare. Acuzator este gigantul petrolier Rosneft. Concernul apelează la instanță datorită unui articol privind o privatizare parțială a Rosneft.

Gigantul rusesc petrolier Rosneft a dat în judecată grupul de media RBK cu sediul la Moscova pentru suma de trei miliarde de ruble (41,1 milioane de euro). Acesta este în Rusia cea mai mare compensație cerută vreodată de un grup de presă, raportează ziarul RBK.

Rosneft se vede umilită într-un articol RBK din luna aprilie privind privatizarea parțială a concernului. Directorul Rosneft este Igor Sechin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin. Obiectivul este fără îndoială distrugerea grupului, a spus analistul politic Gleb Pavlovski cu referire la suma cerută.

Potrivit articolului, Rosneft ar fi cerut guvernului să se asigure că la vânzarea a 19,5% din pachetul de acțiuni, acestea să nu ajungă în proprietarea BP. Concernul britanic este acționar minoritar la Rosneft. Rosneft demontează acuzațiile, acuză însă grupul de media de declarații false. Cererile de despăgubire au fost prezentate de reprezentanți în fața curții.

Grupul RBK, format din ziar, post de televiziune și agenție de știri aparține oligarhului Mihail Prohorov. Aceștia au avut vânzări de 2,5 miliarde de ruble în prima jumătate a anului. Jurnaliștii și-au făcut un renume prin cercetările lor critice la adresa guvernului. După presupusele plângeri de la Kremlin, redactorul-șef ar fi fost înlocuit în luna mai.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Rosneft-klagt-gegen-Verlag-RBK-article18765866.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 + = 49