RoTLD introduce din iulie un tarif de înregistrare și mentenanță anuală pentru numele de domenii „.ro”

ro
Registrul Român de domenii .Ro (RoTLD) va introduce din iulie anul viitor un tarif de înregistrare și mentenanță anuală pentru numele de domenii „.ro”, procedura de implementare urmând să fie prezentată la jumătatea lunii ianuarie. Surse oficiale au declarat că valoarea exactă a taxei nu a fost încă fixată, dar că aceasta se va situa, conform actualelor calcule, între 5 -10 euro.

“Practic, aproximativ jumătate din cele aproape 900.000 de domenii .ro existente astăzi au fost înregistrate până la 1 iulie 2012 și, în consecință, proprietarii acestora vor fi obligați să achite o taxă de mentenanță. Estimările arată însă că doar 50% dintre deținătorii celor 450.000 de site-uri înregistrate până la 1 iulie 2012 vor plăti această taxă când vor fi notificați. Celorlalți – mulți nemaifolosind site-ul astăzi – le va fi retras dreptul de utilizare dacă nu plătesc”, au mai spus sursele.

Oficialii Registrului au anunțat vineri că, pentru numele de domenii „.ro” înregistrate înainte de 1 iulie 2012, deținătorii dreptului de utilizare vor avea obligația de a achita tariful de mentenanță anual în intervalul 1 iulie 2017 – 1 octombrie 2017.

Pentru domeniile „.ro” înregistrate în intervalul 1 iulie 2012 – 1 iulie 2017, tariful de mentenanță anual va fi achitat în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu „.ro” este egal cu 5 ani de la data înregistrării.

Tariful de înregistrare și mentenanță anuală a unui domeniu “.ro” va fi stabilit la o valoare de referință și va acoperi serviciul de înregistrare, precum și o perioadă de 5 ani de utilizare în condiții de securitate. După expirarea perioadei de 5 ani, va fi achitată anual o valoare de referință, pentru păstrarea serviciului de utilizare a domeniului .ro în condiții de siguranță.

”Stabilirea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală reprezintă o cerință necesară pentru alinierea domeniilor „.ro” la politicile adoptate de toate țările din lume. În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui. Ultima țară din Europa care a trecut la plata taxei anuale la domenii este Slovenia, în urmă cu circa 4 ani. În prezent, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii”, transmite Registrul.

Informații și instrucțiuni importante privind introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile “.ro” vor fi transmise la adresa de e-mail a deținătorului dreptului de folosință.

”Stabilirea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală este justificată de următoarele cerințe și reglementată, după cum urmează:

1. Așa cum se arată și în documentul “Speculative and Abusive Registration of Internet Domain Names – Draft Principles of a Code of Conduct” al Comisiei Europene din anul 2000, tariful de înregistrare și mentenanță anual este necesar pentru acoperirea costurilor inițiale de înregistrare, precum și pentru acoperirea costurilor zilnice de menținere în funcțiune a înregistrării, cum ar fi: costurile pentru sistemul de nameservere, costuri pentru sistemul de înregistrare, costuri pentru serverul WHOIS, costuri pentru serviciul de “help desk”, costuri de dezvoltare hardware și software, costuri de întreținere și service, precum și costuri pentru asigurarea unei mai bune securități.

2. Stabilirea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală are de asemenea avantajul că va duce la deblocarea numelor de domenii “.ro”, care au fost înregistrate începând cu anul 1993, și care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent”, mai arată Registrul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =