Roverul marțian “Curiosity”

pia21042-hires

Face furori mult mai multă vreme decât era de așteptat: de patru ani roverul marțian “Curiosity” explorează solul marțian. Acum trimite fotografii care prezintă formațiuni stâncoase impresionante. Apa subterană ar fi jucat un rol important în formarea lor.

Roverul marțian “Curiosity” impresionează oamenii de știință ai NASA cu imagini colorate foarte detaliate care prezintă formațiuni stâncoase de pe Planeta Roșie. La fel ca într-un parc național american, este de părere Ashwin Vasavada, de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

“Curiosity” se plimbă în prezent prin regiunea “Murray Buttes” de la Muntele Sharp. Muntele mai este denumit uneori Aeolis Mons și se regăsește în mijlocul craterului Gale. Acesta se află la rândul său mai la sud de câmpiile Elysium Planitia.

Noile fotografii au fost luate pe data de 8 septembrie. Formațiunile stâncoase sunt rămășițe ale unor dune de nisip foarte vechi, pe care vântul le-a depus acolo, sunt de părere cei de la NASA. Dunele au dispărut atunci sub suprafață, apoi au fost modificate chimic de apa din sol, au ieșit din nou la suprafață și au fost formate de eroziune în peisajul pe care îl vedem astăzi, spune Vasavada.

Roverul marțian se deplasează de mai bine de o lună prin regiunea “Murray Buttes”. Acolo a efectuat și forări. Acum “Curiosity” se va deplasa mai departe către sud și se va cățăra pe Aeolis Mons.

Sunt patru ani de când roverul a aterizat pe planeta Marte în apropierea Aeolis Mons. La poalele muntelui a ajuns în anul 2014. Până atunci s-a stabilit deja că fosta mare marțiană oferea condiții de viață potrivite pentru dezvoltarea de microbi.

http://www.n-tv.de/wissen/Marsrover-Curiosity-schickt-tolle-Bilder-article18612016.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − = 19