Rubla rusească și lira turcească sunt din nou sub presiune

RTR4XGDR

Rubla rusească și lira turcească sunt din nou sub presiune

După o fază temporară de recuperare, rubla rusească este din nou în cădere liberă și se apropie de valoarea minimă a anului. Chiar și în Turcia moneda națională o ia la vale, atingând de asemenea un record în valoare negativă. Iar cauzele sunt în mediul politic.

Rubla rusească și-a început din nou căderea. Este pentru prima dată din 12 februarie anul acesta când dolarul american costă din nou 65,77 ruble. Responsabilitatea pentru slăbiciunea monedei ruse o poartă în special prețurile mici la petrol, dar și situația economică proastă.

Din datele care au fost publicate săptămânile trecute reiese faptul că economia rusă s-a contractat în al doilea trimestru cu 4,6% și astfel mult mai rapid decât în primul trimestru, când s-a înregistrat un minus de 2,2%.

Comerțul exterior reprezintă un risc suplimentar pentru economia rusă. Sergej Alexașenko, fostul vicepreședinte al Bank of Russia, spune că un nou val de devalorizare al rublei este inevitabil, dacă stagnarea exporturilor va fi de durată, în timp ce importurile cresc din nou.

Lira turcească a scăzut la un minim record față de dolarul american. Temerile sunt că noile alegeri vor fi necesare, eveniment politic ce va pune și mai mare presiune asupra monedei. Pentru un dolar turcii sunt nevoiți să plătească 2,8494 lire, ceea ce corespunde unei devalorizări de 0,5%.

Lira este în cădere liberă din momentul în care negocierile dintre cele două cele mai mari partide politice din Turcia, partidul conservativ-islamic AKP și partidul social democrat CHP au eșuat săptămâna trecută joi. În alegerile din iunie, partidul nu a câștigat majoritatea absolută.

Tensiunile politice din Turcia au crescut pe fundalul situației și de asemenea starea de securitatea s-a deteriorat. Cu toate acestea, este de așteptat ca banca centrală turcă să reafirme ratele dobânzilor la nivelul curent la întâlnirea de marți.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Rubel-und-tuerkische-Lira-weiter-unter-Druck-article15736786.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 5 =