Rusia amenință să interzică publicitatea pe Google în caz de măsuri restrictive împotriva mijloacelor sale media

Rusia ar putea interzice difuzarea de publicitate de către Google pe teritoriul său în cazul în care motorul de căutare va reduce distribuirea de știri din mass-media ruse precum postul de televiziune internațional Russia Today (RT) și agenția Sputnik, a avertizat marți vicepreședintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), Aleksei Tolstoi, citat de EFE și RIA Novosti.

‘Suntem, de asemenea, îngrijorați de un anumit conținut periculos pentru cetățenii Rusiei. Și dacă nu vom putea (să convenim cu Google) să prevenim aceasta, atunci vom interzice publicitatea sa prin intermediul unei legi’, a declarat Tolstoi despre un răspuns posibil la inițiativa Google, în cadrul unui forum al tineretului la Moscova.

Eric Schmidt, președintele Alphabet Inc., companie a cărui subsidiară este Google, a declarat că această companie americană intenționează să dezvolte un algoritm care va diminua rezultatele de căutare ale Sputnik și RT, considerate în SUA ca instrumente de propagandă ale Kremlinului.

‘Aceasta va elimina rezultatele de căutare a tuturor legăturilor către aceste medii (…), ceea ce va reduce de zeci de ori vizualizarea site-urilor’ media ruse, a denunțat vicepreședintele Comisiei pentru tehnologii informaționale din Dumă, Andrei Svințov.

La rândul său, Aleksei Tolstoi a declarat că Google câștigă 34 de miliarde dolari pe an în Rusia. ‘Este posibil să nu fie o sumă importantă pentru Google, dar când vine vorba de bani, colegii noștri își schimbă rapid prioritățile’, a spus el.

Săptămâna trecută, postul de televiziune RT din SUA au trebuit să se înregistreze ca ‘agent străin’ pentru a putea continua să opereze în această țară, măsură ce a fost denunțată de Moscova drept o lovitură la adresa libertății de exprimare.

Rusia a reacționat, adoptând o lege care îi permite să desemneze ca ‘agent străin’ orice organizație media străină care activează pe teritoriul său.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 63 = 68