Rusia blochează sancțiunile împotriva Siriei

Rusia și China își exercită dreptul de veto într-un vot privind adoptarea unei rezoluții ce prevede sancțiuni împotriva Siriei. Este prevăzut un embargo parțial pentru importul de arme și o interdicție de călătorie.

Rusia și China au împiedicat prin dreptul lor de veto adoptarea sancțiunilor împotriva guvernului sirian, în cadrul votului ce a avut loc în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Votul a fost declanșat de faptul că guvernul sirian ar fi utilizat arme chimice în diverse etape ale războiului civil. Astfel Rusia blochează la New York pentru a șaptea oară de la startul acestui război o rezoluție destinată Siriei. Ceilalți trei membri permanenți ai consiliului, SUA; Franța și Marea Britanie au adoptat rezoluția.

Proiectul prevede printre altele interdicții de călătorie și un embargo parțial în cazul importului de arme. Ambasadorul american Nikki Haley a criticat vehement voturile celorlalți membri și le-a catalogat ca fiind aberante și imposibil de înțeles, adăugând că a fost o zi tristă în Consiliul de Securitate.

Rusia, aliat al guvernului sirian, a anunțat că va face uz de dreptul de veto în urmă cu câteva săptămâni. Perioada acestui vot este paralelă cu dezbaterile de la Geneva privind încetarea conflictului sirian, se spune în continuare. SUA, Franța și Marea Britanie, care susțin forțele de opoziție din Siria, ar fi aplicat un concept greșit în cazul Siriei, spune ambasadorul rus la ONU, Vladimir Safronkov.

http://www.n-tv.de/politik/Russland-blockiert-Sanktionen-gegen-Syrien-article19724029.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =