Rusia construiește prima centrală nucleară în Egipt


Egiptul a dorit să se folosească de beneficiile energiei atomice încă din anii `70. Dezastrul de la Cernobâl a anulat însă multe din planurile sale. Acum țara are planuri concrete pentru construcția primului reactor nuclear, în partneriat cu Rusia.

Egiptul va construi în sfârșit prima sa centrală nucleară, sub parteneriat rusesc. Președintele egiptian Abdel Fattah al-Sisi și președintele rus Vladimir Putin au semnat un contract corespunzător la Cairo. Ambele țări au convenit construcția acestei centrale încă din toamna anului 2015. Centrala urmează a fi conectată la rețeaua electrică națională în anul 2024.

Centrala atomică urmează să fie ridicată în regiunea Dabaa din nordul țării. Va avea o capacitate de 1200 de megawați și va include patru reactoare. În anul 2015 ambele țări au convenit de asemenea ca Rusia să acorde Egiptului un credit cu scadență pe 35 de ani pentru finanțarea acestei centrale atomice. Costurile de construcție se ridică la fix 30 de miliarde de dolari americani.

Cairo operează încă din anii `70 un program atomic civil, Dabaa are încă din 1980, de pe vremea conducătorului de atunci, Husni Mubarak, statut de candidat pentru o centrală atomică. După topirea accidentală a reactorului de la Cernobâl planurile au fost suspendate atunci pe perioadă nedeterminată.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Russland-baut-erstes-AKW-in-Agypten-article20179168.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 5