Rusia dezvaluie costul uriaș pentru a sprijini rubla

_80214046_025307138

Rusia dezvaluie costul uriaș pentru a sprijini rubla

Banca centrală a Rusiei a dezvăluit costul imens necesar pentru a sprijini valoarea rublei. Anul trecut, banca a cheltuit 76 miliarde de dolari și 5,4 miliarde de euro pentru achiziţionarea repetate de ruble la bursele străine.

Moneda rusă s-a aflat sub presiune din cauza sancțiunilor occidentale pentru criza din Ucraina și scăderea preţului la petrol. Pe parcursul anului 2014, rubla a scăzut cu 41% în raport cu dolarul și cu 34% față de euro. Alături de restricțiile privind importul de produse alimentare străine, scăderea drastică a rublei au ajutat la creşterea ratei inflației la 11,4% până la sfârșitul anului. Prețurile au crescut cu 1,3% în noiembrie și apoi cu 2,6% în numai decembrie, potrivit Serviciului Federal de Statistică a ţării.

Rubla a pierdut aproape un sfert din valoarea sa în doar două zile, pe 15 și 16 decembrie – atunci când cetățenii ruși au intrat în panică și au încercat să-şi schimbe banii în valute străine. Ca urmare, banca centrală a anunţat că rezervele sale de valută străină în perioada decembrie s-au situat la mai puțin de 400 de miliarde de dolari, cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. Efectul al al acestor probleme a condus economia rusă spre recesiune.

http://www.bbc.com/news/business-30777228

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 − = 39