Rusia folosește comerțul cu amănuntul pentru spălare de bani

Deja din anul 2014 a fost descoperită de către jurnaliști o rețea-gigant ce se ocupă cu spălare de bani în Rusia. Mulțumită noilor seturi de date acum este clar că principalul beneficiar al acestor miliarde de euro este comerțul european cu amănuntul.

În decurs de câțiva ani au pătruns sume totale în valoare de 20 de miliarde de dolari (18,6 miliarde de euro) cu origine dubioasă din Rusia în Europa, se arată într-un raport din presă. “Süddeutsche Zeitung” a estimat valoarea totală a banilor negri la cel puțin 20,7 miliarde de dolari, aceștia ar fi pătruns între anii 2010 și 2014 din Rusia către UE.

Cu ajutorul unor firme fantomă din Marea Britanie și a unor judecători corupți din Republica Moldova banii au fost transferați pe conturi legale din Occident iar de acolo au fost utilizați pentru achiziții de mare clasă, spun jurnaliștii. Companiile germane au profitat din plin de pe urma acestor activități.

“Süddeutsche Zeitung” estimează amploarea fraudelor la circa 70.000 de tranzacții, date vehiculate și de alți parteneri internaționali. Publicația a identificat în consecință 662 de cazuri în care banii au fost utilizați de pe conturi din Letonia pentru a plăti facturi din Germania. Firme sau persoane fizice din Rusia, Ucraina sau Belarus au cumpărat produse din comerțul cu amănuntul sau au cerut să le fie livrate bunuri.

Plățile au fost mereu suportate de firme fantomă, se spune în raport. 66,5 milioane de dolari au luat drumul companiilor germane pe această cale, sau au ajuns în buzunarul unor persoane fizice. Jurnaliștii rețelei internaționale de cercetare OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) au descoperit încă din anul 2014 că există un sistem gigant de spălare a banilor proveniți din Rusia. OCCRP și ziarul cotidianul rusesc “Nowaja Gaseta” au intrat în posesia unor date care arată pentru prima dată cine profită de pe urma banilor.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Russland-nutzt-Einzelhandel-fuer-Geldwaesche-article19756273.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 − = 39