Rusia lovește Ucraina cu sancțiuni comerciale pentru acordul cu UE

_87318756_russupermarketafp

Rusia fixeaza sancțiuni comerciale asupra Ucrainei ca represalii pentru sancțiunile asupra Kievului și acordul de liber schimb cu UE. Rusia va aplica noi tarife pentru exporturile ucrainene de la 1 ianuarie, atunci când acordul de liber schimb va intra în vigoare. Anterior Rusia a anunțat o interdicție privind produsele alimentare importate din Ucraina, de asemenea, de la 1 ianuarie – pentru că Ucraina a pus pe lista neagră multe bănci rusești, firme de apărare și companii aeriene, în conformitate cu sancțiunile impuse de UE.

Anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014 a declanșat sancțiuni ample ale UE.

UE a decis să extindă sancțiunile pentru încă șase luni – până la mijlocul anului 2016 – pentru că acordul de pace de la Minsk, intemeiat cu scopul solutionării conflictului din estul Ucrainei, nu a fost îndeplinit așa cum trebuia pana la sfârșitul acestei luni.

Separat, guvernul rus a declarat în cursul zilei de luni, că va lua măsuri legale pentru eșecul Ucrainei de a rambursa 3 miliarde de dolari din datorie. Premierul ucrainean Arseni Yatseniuk a spus că Rusia a refuzat să restructureze datoria, spre deosebire de alti deținători de obligațiuni străini care au reusit să facă acest lucru.

Proporția exporturilor ucrainene către UE a crescut de la sub 25% în 2012 la aproape 35% în primele șapte luni ale acestui an, a raportat Financial Times, în contrast cu scăderea comerțul cu Rusia. Importurile Ucrainei de gaze naturale din Rusia – de ani de zile o problemă spinoasă în relațiile lor – au scazut, de asemenea, la un nivel minim. Dependența Ucrainei de gazele din Rusia s-a redus prin măsuri de eficiență energetică și diversificarea surselor de aprovizionare.

http://www.bbc.com/news/world-europe-35150755

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × 1 =