RUSIA LOVITA

  • bildeEconomia Rusiei lovita de tulburarile din Ucraina

 

Economia Rusiei a incetinit brusc in primele trei luni ale anului, criza din Ucraina a speriat investitorii aflati in tara, facandu-i sa-si retraga banii. Ministrul Economiei, Uliukaiev, a declarat parlamentului ca, in primul trimestru cresterea a fost de numai 0,8 % – departe de predictiile ministerului, de 2,5 % , din cauza ” situației internaționale acute din ultimele doua luni” s-au inregistrat surgeri mari de capital.

 

Pietele din Rusia au fost zguduite de tensiunile dintre  Moscova si tara vecina Ucraina, din cauza anexarii de catre Rusia a regiunii din zona Marii Negre, Crimeea. In primele trei luni ale anului 2014, rubla a pierdut 9 procente fata de dolar , facand importurile mai scumpe, in timp ce investitorii speriati si-au  retras aproximativ 70 miliarde dolari din țară – mai mult decat in ​​tot anul 2013.

 

Unele dintre preocuparile investitorilor sunt ca, SUA si UE  ar putea escalada sanctiuni  impotriva Rusiei afectand schimburile comerciale, in special pe piata valoroasa a energie. Europa este cel mai mare partener comercial al Rusiei. Cumpara mai mult de trei sferturi din exporturile de petrol brut si gaze naturale din Rusia, care finantează aproximativ jumatate din bugetul de stat.

Cu toate aceste temeri, pana in prezent, sanctiunile SUA si UE s-au limitat la politicienii rusi individuali si la oamenii de afaceri din preajma Kremlinului. Dar posibilitatea de sanctiuni mai aspre a fost suficienat pentru a impiedica investitiile, care au scazut cu 4,8 la suta in primul trimestru, potivit ministrului economiei, Uliukaiev .

Banca Mondiala prezice ca economia ar putea scadea cu un dramatic 1,8 % in acest an, în cazul in care instabilitatea Ucrainei continua, iar Rusia este lovita cu mai multe sanctiuni occidentale .

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=303640629

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 42