Rusia nu mai extinde producția de petrol

65906452

Rusia nu își va mai extinde producția de petrol și speră ca alte țări să îi urmeze exemplul. Rusia și Arabia Saudită continuă însă să extragă petrol din sol la niveluri record de producție, iar Iranul este amuzat de acest fapt.

Rusia și-a menținut constantă producția de petrol pentru luna februarie a acestui an și trimite astfel un semnal către alți producători importanți, în special către membri organizației OPEC, dominată de Arabia Saudită. Potrivit ministerului rus al energiei în luna ianuarie a acestui an s-au produs aproape 11 milioane de barili pe zi.

La Doha s-au pus de acord recent Rusia, Arabia Saudită, Qatar și Venezuela pentru înghețarea producției la nivelul de la începutul anului 2016, ceea ce ar trebui să oprească prăbușirea prețului la petrol. Prețul petrolului a scăzut de la mijlocul lunii iunie cu fix 70%, pentru că pe piață există o supraofertă. Cele patru țări vor să determine și alte țări să se se oprească din extinderea volumelor de producție.

Nu s-a vorbit însă la Doha despre reduceri ale nivelurilor de producție din prezent. O persoană informată din interiorul OPEC a declarat recent pentru agenția de știri Reuters că este foarte puțin probabil ca producția să fie redusă ca urmare a următoarei întâlniri a cartelului, ce va vea loc în luna iunie. Iar astfel producția rămâne în continuare la un nivel record.

Rusia produce în prezent 46 de milioane de tone lunar, ce reprezintă cel mai mare volum anual de la destrămarea Uniunii Sovietice. În comparație cu februarie 2015 volumele produse au fost mai mari cu două procente. Rusia este unul dintre cei mai mari producători ai lumii, dar nu face parte din OPEC. De la mijlocul anului 2014 prețurile la petrol au scăzut până prezent cu peste 70%. Iar această tendință, împreună cu prăbușirea rublei, au determinat înrăutățirea situației economice din Rusia.

Între timp Iranul are grijă să pună o presiune suplimentară pe prețul petrolului, iar țara se opune vehement unei limitări a volumelor de producție. Potrivit ministrului iranian al petrolului, Bidschan Sanganeh, unele state și-au extins producția de petrol chiar și la 10 milioane de barili pe zi. Iar Iranul consideră că în acest context ar fi o glumă proastă ca cineva să le ceară să își înghețe volumele de producție la un milion de barili pe zi.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Russland-deckelt-Oelproduktion-article17123146.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

79 + = 84