Rusia pare să desfășoare trupe în Egipt și intenționează să joace un rol puternic în Libia

Rusia pare să fi desfășurat în ultimele zile forțe speciale la o bază aeriană din vestul Egiptului, în apropiere de granița cu Libia, afirmă surse americane și egiptene, dar și diplomați, potrivit Reuters, care notează că decizia ar putea amplifica îngrijorările SUA cu privire la rolul tot mai mare al Moscovei în Libia.

Oficiali americani și surse diplomatice spun că o astfel de decizie a Rusiei ar putea face parte din încercarea de a-l sprijini pe comandantul militar libian Khalifa Haftar, care a suferit o înfrângere într-un atac al Brigăzilor de Apărare a Benghazi-ului (BDB) asupra unor porturi petroliere controlate de forțele sale.

Oficiali americani au spus, sub protecția anonimatului, că SUA au observat aparente trupe speciale și drone ale Rusiei la Sidi Barrani, la aproximativ 100 de km de granița dintre Egipt și Libia.

Surse din cadrul forțelor de securitate egiptene au oferite mai multe detalii, vorbind despre o unitate de 22 membri a forțelor speciale ruse, însă au refuzat să discute misiunea acesteia. Sursele citate au adăugat că Rusia a folosit de asemenea, la începutul lunii februarie, o altă bază egipteană, mai spre est, la Mersa Matruh.

Alte posibile desfășurări de trupe rusești nu au mai fost identificate anterior.

Ministerul Apărării rus nu a oferit până luni nicio reacție, iar Egiptul neagă prezența oricărui contingent rus pe teritoriul său. “Nu există niciun soldat străin pe teritoriul egiptean. Este o chestiune de suveranitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei egiptene, Tamer al-Rifai.

Armata SUA a refuzat să comenteze. Culegerea de informații de către serviciile secrete americane privind activitățile militare ale Rusiei este deseori complicată de faptul că aceasta folosește contractanți sau militari fără uniforme, au spus oficiali.

Aviația militară rusă a desfășurat șase unități militare la Marsa Matrouh, după care avioanele au zburat în Libia zece zile mai târziu, au afirmat surse egiptene.

Reuters menționează că nu a putut verifica independent prezența unor forțe speciale și drone sau avioane militare ale Rusiei în Egipt.

Mohamed Manfour, comandant al bazei aeriene Benina din apropiere Benghazi, a negat că Armata Națională Libiană (LNA) a lui Haftar a primit asistență militară de la statul rus sau de la contractori militari ruși și a spus că nu există forțe sau baze rusești în estul Libiei.

Mai multe țări occidentale, inclusiv SUA, au trimit forțe de operațiuni speciale și consilieri militari în Libia în ultimii doi ani. Armata SUA a desfășurat de asemenea atacuri aeriene pentru a sprijini anul trecut o campanie încununată de succes în Libia pentru înlăturarea Statului Islamic din bastionul său din orașul Sirte.

Întrebările privind rolul Rusiei în nordul Africii coincid cu îngrijorările tot mai mari ale Washingtonului în legătură cu intențiile Moscovei în Libia, țară bogată în petrol și care a devenit scena unor confruntări între diverse tabere rivale după revolta din 2011, susținută de NATO, împotriva liderului defunct Muammar Gaddafi, client al fostei URSS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 19 = 21