Rusia răspunde la acordul UE prin interzicerea importului de carne din Moldova

russias-deputy-prime-minister-dmitry-rogozin

Rusia răspunde la acordul UE prin interzicerea importului de carne din Moldova
Ca răspuns la semnarea acordului dintre UE si Moldova, Rusia interzice importurile de carne din republică independentă. Săptămâna trecută, Republica Moldova, Georgia și Ucraina si-au consolidat legăturile economice cu Europa, Rusia avertizând că trio-ul s-ar confrunta cu consecințe iar acordurile trebuie să fie ratificate.
Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselhoznadzor) a decis interzicerea importului de carne procesată din Republica Moldova, începând cu data de 5 iulie. 
Oficialii moldoveni susțin că interdicția este doar simbolică, deoarece marea majoritate împorturilor în Rusia, sunt de carne crudă, mai de grabă decât produse prelucrate, cum ar fi mezelurile. Rosselkhoznadzor a declarat că interdicția a fost făcută din cauza unui focar de gripă porcină din Europa de Est, însă momentul interdicției cu siguranţă nu este o coincidență.

Miercuri, parlamentul Republicii Moldova a ratificat acordul de liber schimb UE, cu 59 de voturi pentru. Treizeci și opt de deputați ai Partidului Comunist au organizat o grevă în semn de protest.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a semnat miercuri o serie de acorduri cu şeful din Transnistria, regiunea separatistă pro-Rusia din Republica Moldova, care ar “promova relații mai strânse”, economice și politice. Rogozin a declarat că acordul a UE încalcă drepturile omului ale majorității populației vorbitoare de limbă rusă din Transnistria.
http://www.ibtimes.co.uk/russia-responds-eu-agreement-by-banning-moldovan-meat-1455242

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 71 = 76