RUSIA SANCTIONATA

  • DE-BE158_moskau_G_20140321064645Sancțiunile pentru Rusia, păstrate

Sancțiunile impuse Rusiei cu ocazia crizei din Crimeea încep să își facă simțit efectul. Indicii bursieri de la Moscova pun presiune din nou pe prețuri. De asemenea, pe moneda locală. Iar aggențiile de rating se arată și ele nefericite.

Prăbușirea pieței de capital din Rusia prin înăsprirea sancțiunilor occidentale pun presiuni tot mai mari. Indicele RTS exprimat în dolari a fost închis în anumite momente, chiar și cu valori cu 4,5% mai mici. Indicele MICEX denominat în ruble a pierdut 3,8%. De pierdut au avut de asemenea și băncile, iar investitorii încep să vândă obligațiuni. Iar un cunoscut oligarh rus își dă compania spre vânzare. Chiar și pentru unii consumatori ce au credite în valute străine urmează vremuri grele.

Printre cei mai mari perdanți de pe bursa de valori din Rusia se numără Rusia Novatek, care a scăzut temporar cu 12 procente. Compania aparține, printre altele, magnatului de afaceri apropiat lui Putin, Gennadi Timtschenko, care a fost afectat de sancțiunile SUA. Iar în ultimul minut al șaselea cel mai bogat om din Rusia și-a vândut acțiunile de la compania petrolieră unde era cofondator, Gunvor, la omul de afaceri suedez, Thorbjörn Törnqvist. Acțiunile celei mai mari instituții financiare ruse, Sberbank, au pierdut temporar 3 procente. Gazprom a pierdut 2,3%.

Cu toate acestea, pierderile în valori absolute sunt relativ moderate. După ce forțele armate pro-ruse au ocupat peninsula Crimeea la începutul acestei luni, iar Occidentul a amenințat cu sancțiuni, multe din companiile ruse au început să scadă. Capitalizarea pe piață a indicelui MICEX a pierdut peste 60 de miliarde de dolari, mai mult decât a cheltuit Rusia cu organizarea jocurilor olimpice de la Soci. În plus, banca centrală rusă a fost nevoită să vândă peste 11 miliarde de dolari pentru a încetini depreciere rublei.

 

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Sanktionen-prallen-an-Russland-nicht-ab-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 4 =