Rusia sărbătorește prima femeie în spațiu

Fix 49 de rotații complete în jurul Pământului și 71 de ore în spațiu au făcut-o renumită: cosmonautul rus Valentina Tereșkova, nume de cod “Pescărușul” a devenit prima femeie care a zburat în spațiul cosmic, devenind astfel un idol al multora. De ce au zburat însă atât de puține rusoaice în spațiu?

“Prima Doamnă a Cosmosului” și icoana programului spațial rus: Valentina Tereșkova, prima femeie care a zburat în spațiul cosmic, a avut parte în Uniunea Sovietică de o carieră de senzație. Astăzi ea este reprezentant al Partidului Rusia Unită în Parlament. La peste 50 de ani de la zborul istoric ea rămâne o legendă vie. Dar în ciuda zborului de pionierat, femeile au jucat doar un rol marginal în programul spațial rusesc. Pe data de 5 martie 2017 Tereșkova a împlinit 80 de ani.

La data zborului, 16 iunie 1963, ea avea vârsta de 26 de ani, s-a desprins de la sol la bordul capsulei Vostok 6 pentru a efectua aproape 49 de rotații complete ale planetei Pământ, fiind apoi celebrată de Uniunea Sovietică ca un erou național. În timpul zborului ce a durat aproape trei zile ea s-a apropiat la doar câțiva kilometri de capsula Vostok 5 în care a stat colegul ei Valeri Bykowski.

Era o perioadă în care URSS-ul obținea victorie după victorie în lupta cu Statele Unite pentru supremația spațiului cosmic. În anul 1957 ei au trimis primul satelit în spațiu, în 1961 Yuri Gagarin a devenit primul om care zboară în spațiul cosmic. Succesele au alimentat concurența dintre marile puteri ale vremii pentru dominarea spațiului cosmic. Dar ceea ce Uniunea Sovietică a vrut să pară un exemplu de egalitate între sexe, a rămas doar un incident izolat. Din anul 1963 au zburat în spațiu un număr de fix 60 de femei, dar numai patru rusoaice. Chiar și europenii au ales să trimită până acum în spațiu doar trei doamne sau domnișoare, 46 de astronaute au trimis cei din SUA.

Nu a existat până acum un astronaut femeie de origine germană. Până la zborul Svetlanei Savizkaya în anul 1982 Tereșkova a fost prima și singura femeie care a ajuns în Spațiu. Tereșkova a declarat în 2015 în cadrul unei expoziții cu teme cosmice ce avut loc la Londra că este bineînțeles foarte dezamăgită că Rusia trimite mult mai puține femei în aceste misiune decât americanii. Ea este însă de părere că atitudinea față de femei se va schimba. Cu un zâmbet ea s-a întors către reprezentanții agenției spațiale rusești, Roskosmos, și i-a întrebat: “M-ați auzit?”.

http://www.n-tv.de/wissen/Russland-feiert-erste-Frau-im-Weltall-article19722476.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 20