Rusia si Ucraina s-au inteles

Snapshot 2014-09-26 21-02-53

Rusia si Ucraina s-au inteles

Rusia si Ucraina au ajuns la un acord preliminar in domeniul gazelor naturale, care ar putea pune capat disputei care risca sa perturbe livrarile catre Europa in timpul iernii care se apropie, transmite. Ucraina va plati 3,1 miliarde de dolari pana la sfarsitul acestui an, pentru gazele primite anterior, iar Rusia va furniza in schimb cel putin 5 miliarde de metri cubi de gaze Ucrainei in lunile urmatoare, a declarat vineri, la Bruxelles, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger, in urma discutiilor cu ministrii Energiei din cele doua tari, conform Mediafax, care citeaza Bloomberg.

Potrivit acordului, care trebuie sa fie aprobat de guvernele fiecarei tari, Ucraina va plati 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, in urmatoarele sase luni. Pretul prevazut in acord, este unul final, potrivit ofertei Gazprom, si se afla la nivelul superior al pretului considerat de UE ca ar trebui platit.
Uniunea Europeana, care depinde de gazele rusesti care tranziteaza Ucraina in proportie de 15% din necesar, a incercat din luna mai sa intermedieze un acord intre Rusia si Ucraina, pentru continuarea livrarilor. Dupa ce o ultima runda de discutii tripartite a esuat in luna iunie, Rusia a oprit livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor facturi neplatite in valoare de 4,5 miliarde de dolari, la momentul respectiv. Datoria a urcat intre timp la 5,3 miliarde de dolari, potrivit Gazprom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 36