Rusia suspendă acordul comercial cu Ucraina

_87243460_e67450ab-37e7-4314-9582-f71fe0d91faa

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care va exclude Ucraina dintr-o zonă de comerț liber, care include fostele țări sovietice de la 1 ianuarie. Ucraina intenționează să adere la o zonă de liber schimb a UE începînd de la aceeaşi dată. Putin a citat “circumstanțe extraordinare care afectează interesele și securitatea economică” a Rusiei. Tensiunile dintre țări au apărut când Rusia a anexat peninsula Crimeea din Ucraina anul trecut.

Kiev și Occident au acuzat, de asemenea, Rusia ca a ajutat separatiștii pro-rusi în partea de est a țării. Potrivit agentiei ruse, Interfax, decretul va anula un acord dintre Rusia si Ucraina care dateaza din 2011. Ucraina se așteaptă la unele daune economice, ca urmare a decretului, a spus președintele Petro Poroșenko.

“Ucraina este conștientă de aceste restricții și daunele pe care le va produce economiei ucrainene. Dar noi suntem gata să plătim acest preț pentru libertatea noastră și alegerea noastră europeană” a mai spus acesta. Între timp, guvernul ucrainean a declarat că va interzice comerțul cu Crimeea timp de 30 de zile.

Dar, Ministrul Economiei ruse Alexey Ulyukaev a declarat pentru BBC că Rusia este încă deschisă pentru negocieri atât cu Ucraina, cât și cu Uniunea Europeană.

“Negocierile vor avea loc, desigur,” a declarat Ulyukaev, adăugând că Rusia nu va “închide ușa” unui acord în cazul în care există “bunăvoință” în rândul participanților.

http://www.bbc.com/news/business-35114971

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 50