Într-o misiune spațială fără precedent Rusia planifică să lanseze pe orbită nu mai puțin de 72 de sateliți. Printre aceștia se numără proiecte internaționale din Japonia, SUA sau chiar și Germania.
O rachetă rusească transportoare a plasat vineri pe orbită un satelit de observare a Pământului și 72 de sateliți de dimensiuni mai mici. Rachetă Soyuz a decolat în jurul orei 8:43 GMT de la stația spațială Baikonur din Kazahstan, anunță agenția spațială rusă Roskosmos. Autoritatea a declarat că o misiune de asemenea anvergură și complexitate este o premieră mondială. Printre numeroșii sateliți de mici dimensiuni se numără și două proiecte germane.
Ambii sateliți, “TechnoSat” și “Flying Laptop”, au fost dezvoltați, construiți și certificați pentru zborul lor în spațiu de doctoranzi. Studenții și-au susținut apoi lucrările sub formă de teze. După datele Centrului German pentru Zbor Spațial și Aerian (DLR) aceste proiecte servesc programelor de practică ale studenților și sunt o parte din activitatea lor de testare a tehnologiei.
Înainte ca unele componente electronice noi să fie incluse în viitoare misiuni spațiale, ele trebuie testate pe orbită. Nanosateliții ar putea face misiunile spațiale mai eficiente, datorită mărimii și greutății lor reduse, precum și conținutului de componente și tehnologii moderne preluate din industriile comunicații și construcție de automobile, explică liderul proiectului, Merlin Barschke, de la Universitatea Tehnică din Berlin.
Nanosatelitul “TechnoSat” ar trebui să efectueze astfel de teste în spațiu. În obiectul octogonal și cu o greutate de 20 de kilograme sunt instalate șapte sarcini experimentale, a căror funcție și performanță trebuie testată per orbită.
http://www.n-tv.de/wissen/Russland-schickt-72-Satelliten-ins-All-article19937686.html