SCOR CU RUSIA..

“Obiectivul lui Vladimir Putin nu este Crimeea, ci întreaga Ucraină. Trupele ruse sunt mobilizate la frontiere şi sunt pregătite să atace în orice moment”, a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare.

Parubi a făcut aceste afirmaţii cu ocazia unui miting proeuropean desfăşurat la Kiev.

Rusia a finalizat, vineri, procedurile pentru anexarea oficială a fostei regiuni ucrainene Crimeea. Statele Unite şi Uniunea Europeană consideră Crimeea drept parte a Ucrainei şi au adoptat sancţiuni economice şi politice contra Rusiei.

Am colationat mai multe articole aparute in ultimele 72 de ore ca sa vedem cu totii miza si scorul unui razboi RUSIA-UCRAINA CU SAU FARA RESTUL LUMII nu inainte de un mic zambet…………….

——————————————————————————————————————————————————————————–

regular_smile……..La o reuniune G8, unde se discuta problema Ucrainei, dupa o ora de negocieri, Francois Hollande scoate un ceas de buzunar sa vada cit este ora, iar pe capac era gravat: “De la Barack Obama pentru Francois Hollande”.

Dupa inca o ora, scoate si Obama un ceas de argint, iar pe capac era gravat: “De la Francois Hollande pentru Barack Obama”.

Dupa alte cateva ore de discutii aprinse, Vladimir Putin scoate un ceas din aur cu diamante, iar pe capac era gravat: “De la Matei Basarab pentru Vasile Lupu”.

——————————————————————————————————————————————————————————-

 

Rusia – Ucraina, “echipele probabile” ale unui duel militar

RUSIA UCRAINAUcraina este un element cheie in ambitia afisata a presedintelui Vladimir Putin de a reface alianta postsovietica pentru a rivaliza atat cu UE, cat si cu NATO. In caz de razboi, Ucraina nu ar avea nicio sansa in fata puterii rusesti. Marturie stau resursele financiare si militare de care dispune cea mai mare tara din lume si a 8-a economie de pe glob. Rusii si-au creat un buget al Apararii ce depaseste 76 miliarde de dolari, in timp ce fortele economice ale Ucraina ajung la nici 5 miliarde. Mai mult, la ora actuala, armata rusa numara 766.000 de militari activi, iar in caz de conflict, ar putea recruta 47 milioane de soldati. O cifra uriasa pe langa armata de doar 1 milion de ucraineni.
RUSIA UC
RUSIA UCRAINARUSIA UCRAINA

Arsenalul nuclear al lumii. Ce presupune acordul semnat in 1994 de Rusia, SUA, Marea Britanie si Ucraina

Rusia, Statele Unite si Marea Britanie au semnat cu Ucraina, la 5 decembrie 1994, un acord care prevede ca cele trei tari sunt garante ale integritatii teritoriale a fostei republici sovietice, in schimbul renuntarii de catre Kiev la arma nucleara. Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko a apreciat saptamana aceasta ca, “ocupand” Crimeea, o peninsula cu populatie majoritar rusofona, in Ucraina, Rusia a declarat razboi nu doar fostei republici sovietice, dar si Statelor Unite si Marii Britanii, potrivit prevederilor acordului international semnat in 1994 la Budapesta.

PUTERI NUCLEARE

 

Acest acord a fost incheiat dupa cativa ani de la Razboiul Rece, intr-un context de reducere a armelor nucleare la nivel mondial.

In acest document, Rusia, Marea Britanie si Statele Unite saluta aderarea Ucrainei la Tratatul pentru Neproliferarea armelor nucleare, care prevede ca tara nu mai poseda nicio arma arma nucleara si ca le distruge pe toate cele de care dispune, in schimbul unor garantii privind integritatea sa teritoriala, potrivit AFP.

Punctele-cheie ale acordului

Rusia, Marea Britanie si Statele Unite se angajeaza sa respecte independenta, suveranitatea si frontierele actuale ale Ucrainei. Cele trei tari semnatare se angajeaza sa se abtina de la amenintari cu recurgerea la forta sau utilizarea fortei impotriva integritatii teritoriale sau independentei Ucrainei si sa nu mai utilizeze niciodata forte armate impotriva Ucrainei, cu exceptia cazurilor de legitima aparare sau in alte cazuri prevazute de catre Carta ONU. Rusia, Marea Britanie si Statele Unite se angajeaza sa se abtina sa recurga la constrangeri economice in detrimentul Ucrainei, pentru propriul interes. Tarile semnatare se angajeaza sa sesizeze cat mai rapid Consiliul de Securitate al ONU pentru a ajuta Ucraina, in cazul in care aceasta este victima unui act de agresiune sau daca este subiectul unei agresiuni prin utilizarea armei nucleare. Rusia, Marea Britanie, Statele Unite si Ucraina vor incepe consultari in orice situatie care tine de o problema cu privire la aceste angajamente, conchide acordul.

In infograficul de mai jos vedeti cum arata acum arsenalul nuclear al lumii

ARMNUCLEAR

Ce castiga Statele Unite de pe urma tensiunilor din Ucraina: SUA vor sa-si exporte gazele in Europa. Rusia asigura peste 80% din necesar pentru 10 state europene. Cat de dependenta de Moscova este Romania

Ce castiga Statele Unite de pe urma tensiunilor din Ucraina: SUA vor sa-si exporte gazele in Europa. Rusia asigura peste 80% din necesar pentru 10 state europene. Cat de dependenta de Moscova este Romania

UPDATE Interventia militara a Rusiei in Ucraina reprezinta un motiv in plus pentru relaxarea restrictiilor asupra exporturilor de gaze naturale din SUA, care ar reduce dependenta Europei de gazele rusesti, considera analisti si reprezentanti ai producatorilor americani de gaze, scrie Bloomberg, preluat de Mediafax.
Snapshot 2014-03-23 15-23-29
SUA au devenit in ultimii ani cel mai mare producator de gaze naturale la nivel mondial datorita exploatarii la scara larga a depozitelor de sist si altor progrese in zona tehnologiilor de extractie si prelucrare.
Rusia, al doilea producator la nivel global, a intrerupt in doua randuri, 2006 si 2009, livrarile de gaze catre Ucraina, in contextul disputelor dintre Kiev si Moscova privind pretul gazelor si tarifele de tranzit.
Cresterea accesului Europei la resursele SUA ar reduce posibilitatea ca Rusia sa utilizeze energia ca pe o arma, considera analistii si grupurile de lobby care sustin relaxarea restrictiilor asupra exportului.
Vorbim despre un instrument de presiune geopolitica pe care l-am putea utiliza daca nu ar exista aceste restrictii protectioniste in sectorul energiei din SUA“, a declarat pentru Bloomberg Christopher Guith, vicepresedinte al Institutului pentru Energie in Secolul 21 din cadrul Camerei de Comert a SUA.
Rusia nu a amenintat sa intrerupa livrarile de gaze catre Ucraina in contextul crizei actuale, iar analistii considera ca ar fi o greseala ca Moscova sa renunte la veniturile generate de aceste exporturi.
Producatorii din SUA considera ca situatia tensionata din Ucraina reprezinta un motiv in plus pentru grabirea avizarii permiselor de export de gaz natural lichefiat solicitate guvernului american.
Pentru a exporta gaz natural lichefiat (GNL) catre tari care nu au acord de liber schimb cu SUA, precum statele UE, companiile americane au nevoie de permisiunea Departamentului pentru Energie si de avize de mediu si de siguranta din partea Comisiei Federale de Reglementare in domeniul Energiei.
Departamentul pentru Energie analizeaza in prezent peste 24 de propuneri privind exportul de GNL din partea mai multor companii, printre care Kinder Morgan si Cheniere Energy, si a aprobat incepand din 2010 numai sase dosare.
Gazul natural american poate reduce vulnerabilitatea regiunii la presiuni produse prin restrangerea livrarilor. Speram si credem ca o parte din volumul abundent de gaz natural produs in SUA isi va putea face loc catre prietenii nostri din Europa, pentru a reduce acesta vulnerabilitate“, a declarat purtatorul de cuvant al America’s Natural Gas Alliance, un patronat al producatorilor de gaze naturale din SUA.
Administratia Barack Obama si Uniunea Europeana lucreaza la un acord de liber schimb, insa discutiile sunt in etapele preliminare, iar negociatorii nu anticipeaza sa ajunga la o intelegere pana la sfarsitul acestui an. SUA nu are acorduri de liber schimb nici cu Ucraina sau Rusia.Rusia asigura peste 80% din gaze pentru 10 state europene. Romania printre cele mai putin dependente
 
Rusia asigura peste 80% din gaze pentru 10 state europene. Romania printre cele mai putin dependenteGazul rusesc acopera peste 80% din consum in cazul a 10 state europene, printre care Bulgaria, Serbia si Republica Moldova, in timp ce Romania se numara printre cele mai putin dependente tari din regiune, alaturi de Marea Britanie sau Franta.Anul trecut, aproximativ 20% din consumul de gaze al Romaniei a fost acoperit prin importuri din Rusia, restul fiind asigurat din productia interna.Pentru Serbia, Bulgaria, Cehia, Finlanda si Belarus, importurile din Rusia asigura in intregime sau aproape in totalitate necesarul de gaze naturale, potrivit datelor Gazprom si Morgan Stanley, citate de The Guardian, citat de Mediafax.In Republica Moldova si Lituania, gazul rusesc acopera aproximativ 90% din consum, iar Polonia si Slovacia depind in proportie de 80% de importuri.Rusia asigura peste 40% din necesarul de gaze naturale al Germaniei, Ucrainei, Turciei, Austriei, Greciei si Estoniei, potrivit datelor citate.La polul opus, Belgia nu utilizeaza deloc gaze rusesti, in timp ce in Olanda si Elvetia importurile din Rusia acopera pana la 10% din necesitati.Marea Britanie, Romania si Franta figureaza cu procentaje de aproximativ 20%, in timp ce in Italia dependenta de gazul rusesc reprezinta aproape 30% din consum.Rusia a intrerupt pentru scurt timp in doua randuri, in 2006 si 2009, livrarile de gaze catre Ucraina si implicit catre Europa, pe fondul disputelor dintre Kiev si Moscova privind pretul gazului si tarifele de tranzit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 4 =