UPDATE; PUTIN ZICE NU-Rusia va expulza 35 de diplomați americani ca ripostă la sancțiunile Washingtonului (agenții de presă)

img_0392

Putin respinge propunerea de expulzare a diplomaţilor americani, aşteptând instalarea lui Trump

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să nu aprobe cererea Ministerului rus de Externe de expulzare a 35 de diplomaţi americani, argumentând că aşteaptă instalarea Administraţiei Donald Trump, la Washington, pentru a relansa relaţiile ruso-americane. Ministerul rus de Externe a propus, vineri, preşedintelui Vladimir Putin expulzarea a 35 de diplomaţi americani, ca reacţie la o iniţiativă similară anunţată joi seară de Statele Unite, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să nu aprobe cererea Ministerului rus de Externe de expulzare a 35 de diplomaţi americani, argumentând că aşteaptă instalarea Administraţiei Donald Trump, la Washington, pentru a relansa relaţiile ruso-americane.

Administraţia Barack Obama a decis joi seară expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi din SUA după ingerinţele ruse care ar fi facilitat victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial.

“Rusia nu va expulza pe nimeni ca reacţie la măsurile luate de Washington contra Rusiei din cauza presupuselor atacuri cibernetice. Nu vom crea probleme pentru diplomaţii americani, nu vom expulza pe nimeni”, a declarat vineri Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă Interfax şi Sputnik.

“Însă Rusia îşi rezervă dreptul de a riposta la noile sancţiuni americane. Moscova consideră măsurile neprieteneşti ale Administraţiei în exerciţiu a SUA, condusă de Barack Obama, drept provocări menite să afecteze şi mai mult relaţiile cu Rusia”, a subliniat Putin.

“Nu vom interzice folosirea de către familiile diplomaţilor americani, de către copiii acestora a unor vile de vacanţă. Mai mult, îi invit pe toţi copiii diplomaţilor americani acreditaţi la Moscova la petrecerea de Revelion de la Kremlin”, a transmis Putin.

Rusia va stabili măsuri de relansare a relaţiilor cu Statele Unite în funcţie de linia politică a viitorului preşedinte american, Donald Trump, a subliniat Putin. Donald Trump, criticat pentru presupusa simpatie pentru Vladimir Putin, va fi instalat în funcţia de preşedinte al SUA pe 20 ianuarie.

MAE rus propune expulzarea a 35 de diplomaţi americani, ca reacţie la iniţiativa similară a SUA

Ministerul rus de Externe a propus, vineri, preşedintelui Vladimir Putin expulzarea a 35 de diplomaţi americani, ca reacţie la o iniţiativă similară anunţată joi seară de Statele Unite, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

“Bineînţeles că Rusia nu poate să nu răspundă la ofensele de acest tip, reciprocitatea este o regulă în diplomaţie şi în relaţiile internaţionale”, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

“Astfel, Ministerul rus de Externe şi oficiali ai altor instituţii i-au prezentat preşedintelui rus sugestii privind declararea drept personae non gratae a 31 de diplomaţi ai Ambasadei Rusiei din Moscova şi a patru diplomaţi de la Consulatul american din Sank-Petersburg”, a precizat Serghei Lavrov, citat de agenţia Tass.

În plus, Ministerul rus de Externe cere închiderea unui complex de vacanţă şi a unui depozit de aprovizionare din Moscova, utilizate de diplomaţii americani.

Serghei Lavrov a catalogat drept lipsite de fundament acuzaţiile Administraţiei Barack Obama privind implicarea Rusiei în scrutinul prezidenţial american.

“Administraţia în exerciţiu a SUA, condusă de Barack Obama, atribuie Rusiei toate păcatele grave, încercând să ne acuze de eşecurile proprii în materie de politică externă; acum, au formulat noi acuzaţii, lipsite de fundament, conform cărora statul rus s-ar afla în spatele încercărilor de influenţare a campaniei electorale americane, lucru care ar fi condus la înfrângerea candidatului democrat”, Hillary Clinton, a declarat Serghei Lavrov.

Dmitri Medvedev, premierul Rusiei, a exprimat regret, vineri, că Administraţia Barack Obama îşi încheie mandatul printr-o “agonie antirusă”, o referire la expulzarea de către Washington a 35 de diplomaţi ruşi. “Este păcat că Administraţia Barack Obama, care a început mandatul cu relansarea cooperării bilaterale, îl încheie printr-o agonie antirusă”, a transmis Dmnitri Medvedev, vineri, prin Twitter.

Statele Unite au anunţat, joi seară, expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi, închiderea a două misiuni diplomatice ruse, precum şi sancţiuni vizând oficiali şi entităţi de pe teritoriul Rusiei, pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Moscova după ingerinţele ruse în campania electorală americană.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va avea o “reacţie adecvată” la măsurile luate de Statele Unite, a avertizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Rusia va declara persona non grata 35 de diplomați americani aflați pe teritoriul Federației Ruse, a indicat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, la o zi după ce administrația Obama a anunțat expulzarea a 35 de diplomați ruși de pe teritoriul SUA, relatează agențiile de presă ruse.

“Desigur, nu putem lăsa astfel de acțiuni fără răspuns, reciprocitatea este legea diplomației și a relațiilor internaționale”, a spus Lavrov, citat de agenția de presă TASS.

Prin urmare, Ministerul de Externe al Rusiei a prezentat o propunere președintelui Vladimir Putin pentru a declara persona non grata 31 de diplomați de la Ambasada SUA la Moscova și patru diplomați de la Consulatul General al SUA de la Sankt-Petersburg, a indicat șeful diplomației ruse.

În plus, diplomații americani nu se mai vor putea folosi de două locații la Moscova — vila din Serebrianîi Bor și depozitul de pe strada Dorojnaia.

Acuzațiile SUA privind amestecul Rusiei în procesul electoral american sunt nefondate, declarase Serghei Lavrov, care avertizase că Moscova nu va lăsa sancțiunile Washingtonului fără ripostă și va răspunde conform principiului reciprocității, conform TASS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 17 = 26