Rusia/SUA: Lavrov îi dă lecții lui Rex Tillerson, “novice” în diplomație

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, i-a dat lecții omologului său american, Rex Tillerson, “novice” în diplomație și “ermetic” față de istorie, explicându-i că acela care nu trage învățăminte din trecut nu poate avea astăzi succes, relatează AFP.

Evocând într-o conferință de presă discuțiile purtate miercuri după-amiază cu Rex Tillerson, aflat într-o vizită la Moscova, Lavrov a declarat că a încercat — cu privire la Siria și la Bashar al-Assad — să “discute despre fapte istorice”.

“Rex a spus că este novice și preferă să nu se afunde în istorie, ci să se ocupe mai degrabă de problemele actuale”, a declarat ministrul rus.

“Dar lumea este construită în așa fel că, dacă nu se trag învățăminte din trecut, suntem condamnați să nu reușim astăzi”, a insistat Lavrov, înainte de a enumera o lungă listă cu evenimente recente din istoria Occidentului, a NATO și a “obsesiei” acestora de a elimina “dictatori” sau “conducători autoritari”, precum defuncții lideri sârb Slobodan Milosevic, irakian Saddam Hussein sau libian Muammar Gaddafi.

Tillerson, care a sosit marți seara la Moscova, a efectuat prima sa vizită în Rusia în calitate de secretar de stat. Fost director executiv și președinte al firmei Exxon Mobil, Tillerson — o personalitate cunoscută Moscovei — a vorbit timp de mai multe ore cu omologul său Serghei Lavrov și apoi a fost primit de președintele Vladimir Putin, deși Kremlinul dăduse de înțeles inițial că o astfel de întâlnire nu este prevăzută. Potrivit agențiilor de presă ruse, Putin l-a primit pe Tillerson la Kremlin în jurul orei locale 18:00, iar discuțiile, la care a fost prezent și șeful diplomației ruse, au durat circa două ore.

Șefii diplomației celor două puteri și-au expus cu această ocazie dezacordurile profunde într-o problemă esențială: responsabilitatea regimului sirian pentru presupusul atac chimic de la Khan Shaykhun din 4 aprilie și viitorul lui Bashar al-Assad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 16