S-a aprobat o initiativa pentru IMM-uri de 100 de milioane de euro

0238_22012015_IMM-700x393

Romania aloca 100 de milioane de euro din POR pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii


Guvernul a aprobat in aceasta saptamina, un Memorandum prin care se propune participarea Romaniei la instrumentul financiar de tip garantie neplafonata in cadrul Initiativei pentru IMM-uri. Aceasta Initiativa combina alocarile nationale ale statelor membre in cadrul fondurilor europene structurale si de investitii (FESI) cu resursele bugetare ale Uniunii Europene gestionate la nivel central in cadrul programelor Orizont 2020 si COSME si cu resursele proprii ale Fondului European de Investitii si Bancii Europene de Investitii.

Conform Regulamentului (UE) nr. 1303/2013, un stat membru poate contribui, pe baze voluntare, cu un procent de pana la 7% din alocatia Fondului European de Dezvoltare Rurala si Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, la finantarea Initiativei pentru IMM-uri. Contributia financiara trebuie sa respecte urmatoarele conditii:
Sa se bazeze pe o evaluare ex-ante efectuata la nivelul UE de catre BEI si CE;
Sa fie furnizata de Statul membru prin intermediul unui singur program dedicat la nivel national;
Sa se supuna conditiilor stabilite intr-un acord de finantare incheiat intre fiecare stat membru participant si BEI.

Pentru Romania, participarea la Initiativa pentru IMM-uri prezinta o serie de avantaje:
Nu este necesara cofinantarea din partea statului;
Comisia Europeana asigura plata in avans a sumelor reprezentand angajamente de plata catre BEI;
Initiativa genereaza transfer de competente si cunostinte din celelalte State membre;
Se asigura un efect de multiplicare a activitatii economice;
Deciziile de investitii sunt luate de profesionisti si sunt orientate catre piata;
Selectia intermediarilor financiari se realizeaza de catre BEI si costurile de functionare sunt suportate de catre aceasta;
Auditarea sistemului se realizeaza la nivelul Comisiei Europene si nu la nivelul statului membru.

Evaluarea ex-ante realizata de Ministerul Fondurilor Europene cu sprijinul FEI a identificat posibilitatea de alocare a minim 100 milioane euro pentru instrumentul financiar tip garantie finantat din Programul Operational Regional, suma care poate fi constituita ca o contributie FEDR din partea Romaniei la instrumentul financiar de tip garantie neplafonata din cadrul Initiativei pentru IMM-uri.

Comisarul european pentru politici regionale saluta decizia Guvernului Romaniei

Comisarul european pentru politici regionale Corina Cretu saluta decizia de astazi a Guvernului Romaniei de a aloca 100 de milioane de euro din Programul Operational Regional in favoarea Initiativei pentru IMM-uri.

Comisarul european pentru politici regionale Corina Cretu a declarat: „Felicit autoritatile romane pentru aceasta decizie care va contribui la multiplicarea impactului in economie a fondurilor noastre, in beneficiul direct al IMM-urilor. Initiativa pentru IMM-uri nu necesita co-finantare din partea bugetelor nationale sau regionale. Fara a afecta bugetul national, Initiativa pentru IMM-uri va stimula crearea locurilor de munca si cresterea economica in Romania.”

In 2007-2013 a fost aplicat un singur instrument, JEREMIE, si a avut rezultate pozitive: peste 3700 de credite acordate, cu o valoare de 400 milioane euro. 

Surse:
Guvernul Romaniei
Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 12