S-a decis, nu ai nevoie de permis pentru a conduce tractorul

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuir 12 aprilie 2017, în urma unei sesizări formulate de Curtea de Apel Timişoara, că tractorul agricol sau forestier nu se încadrează în categoria prevăzută de lege ca fiind autovehicul şi că, în consecinţă, poate fi condus pe drumurile publice fără permis.
Decizia vine după ce, în 4 aprilie, Curtea Constituţională a solicitat incriminarea conducerii fără permis a tractorului pe drumurile publice, apreciind că această faptă prezintă pericol social ridicat.

Prin decizia de miercuri, instanţa supremă a stabilit că nu constituie infracţiune conducerea tractorului pe drumurile publice.
Articolul 334 alineatul 1 din Codul penal arată că „punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă”, în timp ce articolul 335 alineatul 1 din Codul penal stipulează: „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani”.

„Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei judecătoreşti care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală”, a precizat CCR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =