S-a descoperit o bacterie care devorează plasticul

81e13a9d17677e65ff90ed32e7b01d64

Este nevoie de 450 de ani până ce un flacon de plastic să fie complet descompus de mediul înconjurător. Iar cantitățile enorme de deșeuri greu degradabile reprezintă o problemă enormă. Pentru prima dată însă, cercetătorii par să fi indentificat o bacterie care devorează plastic. Poate ea să rezolve această problemă?

Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată o bacterie care descompune materialele plastice. Până acum erau cunoscute doar câteva specii de ciuperci care pot face acest lucru, scriu cercetătorii japonezi în revista de specialitate Science.

Bacteria numită “Ideonella sakaiensis 201-F6” prezintă două enzime cu ajutorul cărora poate descompune larg răspânditele deșeuri din PET (polietilent tereftalat). Poate fi de ajutor în salvarea flacoanelor și recipientelor compuse din PET, sau în reciclarea materialelor pe bază de petrol, care sunt utilizate la producerea PET, comentează unul din experți pe marginea acestui subiect.

La nivel mondial se produc circa 300 de milioane de tone de mase plastice. 56 de milioane de tone anual sunt compuse din material de tip PET. Din acesta se produc spre exemplu flacoane sau ambalaje. Doar o mică parte din acestea vor fi reciclate, catități uriașe ajung în mediul înconjurător, unde se pot descompune doar foarte lent.

După datele Agenției Federale de Mediu (UBA) din Germania, este necesară o perioadă de aproximativ 450 de ani pentru ca un flacon de plastic să fie descompus în mod natural de mediul înconjurător. Obiectul este descompus odată cu trecerea timpului în bucăți tot mai mici, care se pot acumula în lanțul alimentar și pot ajunge chiar și în alimentele consumate de oameni.

http://www.n-tv.de/wissen/Plastikfressendes-Bakterium-entdeckt-article17185916.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 20