S-a descoperit o planetă cu trei sori

d69928923d670ebf1a149182de2e90b4

Universul este infinit și diversitatea din interiorul său este mai mare decât se credea până acum: cercetătorii au avut ocazia să fotografieze pentru prima dată în istorie o planetă care orbitează simultan trei stele. Perioada echivalentă cu un an pe exoplaneta HD 131399AB durează cât o viață de om.

Luke Skywalker din saga “Star Wars” se trage de pe planeta Tatooine, o lume bizară cu doi sori pe cer. Acum astronomii au descoperit o planetă care orbitează simultan trei aștri: pe planeta cu codul de identificare HD 131399AB un observator ar putea, în funcție de anotimp și regiune, să fie martor la trei răsărituri și trei apusuri pe zi, spun cei de la European Southern Observatory (ESO) din Garching.

Oamenii de știință vorbesc despre o descoperire surprinzătoare în ediția online a ziarului “Science”. Până acum astronomii au considerat foarte puțin probabilă existența stabilă unui astfel de sistem solar triplu. Cu toate acestea, prin multitudinea de atracții gravitaționale de diferite intensități la care este supusă planeta într-un astfel de sistem, este foarte probabil ca într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat orbita ei să se modifice considerabil și să fie expulzată din sistem.

Dar noua planetă descoperită reușește cumva să supraviețuiască. Corpul ceresc se regăsește la o depărtare de 320 de ani lumină de Pământ în constelația Centaur și are, de departe, cea mai cunoscută orbită într-un sistem multiplu de stele, spun cei de la ESO. Ea se diferențiază astfel de orice alte planete descoperite până în prezent.

De asemenea, se numără printre puținele planete din sistemele solare îndepărtate, pe care astronomii le-au putut fotografia direct. În cazul HD 131399AB acest lucru a fost posibil prin intermediul Very Large Telescope (VLT) al ESO din deșertul Atacama din Chile.

Cu toate acestea, pe HD 131399AB nici un fel de viețuitoare similare omului nu ar putea supraviețui să vadă cele trei răsărituri. Este o planetă tânără, formată de abia 16 milioane de ani, ce prezintă o temperatură medie la suprafață de 580 de grade Celsius. Iar un an de zile pe acest corp cerestru durează cât o viață de om.

Descoperirea HD 131399AB arată în orice caz că, diversitatea cosmică este mult mai mare decât s-a crezut până acum, explică Kevin Wagner de la University of Arizona, cercetătorul creditat cu descoperirea.

http://www.n-tv.de/wissen/Planet-mit-drei-Sonnen-entdeckt-article18151456.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × 1 =