S-a găsit o solutie pentru folosirea lânii de oaie, material pentru izolarea caselor.

 

Vizitatorii Targului international de produse si echipamente din domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei – Indagra 2017, privesc o mostra de izolatie alternativa, cu lana, pentru constructii, joi 26 octombrie 2017, in complexul expozitional Romexpo din Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Emil Iugan, un om de afaceri din Bistriţa-Năsăud, a reuşit să creeze un produs ecologic pentru izolarea caselor, din lână de oaie, dezvoltând şi un concep unic în România, cel al caselor ecologice construite din lemn şi izolate cu lâna mioarelor de la munte.

După ani de zile de cercetări, vizite în străinătate şi analize cu specialişti din agricultură şi construcţii Emil Iugan a adus pe piaţă un produs revoluţionar pentru izolarea locuinţelor: izolaţia din lână de oaie. El vrea să convingă românii că locuinţele izolate cu lână sunt extrem de benefice sănătăţii şi, în plus, ajută oamenii de la munte să supravieţuiască şi satele să nu se depopuleze.

Totul a pornit de la dragostea sa faţă de munte, faţă de satele îndepărtate, care, din păcate, sunt din ce în ce mai mici de la an la an din cauză că traiul e din ce în ce mai greu şi lipsesc oportunităţile pentru sătenii de la munte.

“Eu iubesc zona de munte şi lupt pentru dezvoltarea acestei zone. Acest tip de izolaţie l-am văzut în străinătate. Am venit cu un concept pe care l-am promovat de aici, din Lunca Ilvei, şi care se numeşte sistem de dezvoltare locală intregrat pe baza resurselor locale. Ce resurse avem la munte? De bază – e iarba şi pădurea… Din iarbă e creşterea animalelor… Am văzut de-a lungul anilor că avem o resursă extrem de importantă care e nevalorificată – lâna de oaie. Înainte de Revoluţie am avut acasă o instalaţie privată în care prelucram lâna şi aşa am dobândit şi cunoştinţe. Şi mi-am spus: trebuie să găsim o soluţie să valorificăm lâna”, a povestit, pentru corespondentul Mediafax, Emil Iugan.

Aşa că Iugan a început să se intereseze unde poate fi utilizată lâna din zona de munte, de pe oaia Ţurcană, ştiind că înainte de Revoluţie, România a avut o industrie funcţională bazată pe această resursă.

„Noi am fost mari producători de covoare, saltele, pături, echipamente de armată, îmbrăcăminte din lână, am fost printre primele ţări din Europa. Acum, singura soluţie de a valorifica lâna de oaie, de o calitate mai slabă, indiferent de culoare şi lungimea firului, în cantităţi mai mari, este în materiale termoizolatoare pentru construcţii. Pentru asta trebuie lâna colectată, spălată şi procesată, iar proiectanţii, arhitecţii şi constructorii să înveţe să o pună pentru că este cel mai bun element izolator din câte are planeta”, a mai spus Iugan.

Omul de afaceri a plecat peste hotare pentru a crea acest tip de termoizolaţie a caselor. Rapid a găsit şi oameni care i-au împărtăşit convingerile şi alături de care a început să găsească modalităţi pentru producerea, în ţară, a acestui material extrem de valoros.

“Lâna este un element extrem de valoros şi trebuie să îl folosim pentru că rezolvăm mai multe probleme: rezolvăm problema oierilor care realizează venit din această resursă, creăm locuri de muncă, încălzim mai bine locuinţele, reducem consumul de combustibil, de lemn, iar efectele în timp sunt extrem de benefice. Avem mai multe construcţii deja realizate cu acest tip de izolator. Am făcut întâlniri cu arhitecţi, cu profesori universitari, cu studenţi, cu firme de proiectare şi de construcţii. Am adus firme străine şi am făcut dezbateri zile întregi pe acest produs – cum îl putem utiliza, cum îl putem prelucra şi certifica şi să pregătim piaţa pentru acest produs”, a afimat Iugan.

Omul de afaceri din Bistriţa-Năsăud a testat materialul pe mai multe dintre construcţiile pe care le-a realizat şi afirmă că este extrem de eficient deoarece vara ţine răcoare, iar iarna menţine clădura în locuinţe. În plus, poate fi aplicat pe toate tipurile de construcţii, indiferent dacă sunt realizate din cărămidă, BCA sau lemn, calculele arătând că un material izolator de acest fel, după ce se va produce la scară largă în România, va avea un preţ asemănător cu actualele materiale folosite pentru izolarea caselor.

Pentru a promova efectele benefice ale termoizolării cu lână de oaie, Emil Iugan a adus acest tip de material de peste hotare. În paralel lucrează pentru amenajarea a două fabrici: una care produce case de lemn şi o alta care să realizeze izolaţia termică din lână şi astfel să apară pe piaţă, în scurt timp, prima locuinţă ecologică pasivă cu izolaţie din lână de oaie made în România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 − 21 =