S-a infiintat “beculetul rosu” in noul sistem de achiziţii publice pentru semnalarea neregulilor – nu se merge la “vânătoare de raţe cu tancul”

bfm

Noul sistem electronic de achiziţii publice va putea indica posibile nereguli în procedurile de atribuire, astfel încât controalele să fie mai bine orientate, a declarat, pentru MEDIAFAX, Bogdan Puşcaş, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP).

„Noul sistem electronic va avea şi un beculeţ roşu de avertizare în cazul neregulilor. Am constat propagarea unor erori. Dacă într-un anunţ de atribuire un angajat al autorităţii contractante introduce greşit o sumă, astăzi acea eroare se propagă în sistem. În noul mediu online pe care îl pregăteşte Agenţia pentru Agenda Digitală a României, noul SEAP care va fi funcţional de la anul, vor exista elemente din acestea de beculeţ roşu şi de validare. Astel încât, pe de o parte, să nu mai poţi atribui un contract şi să scrii 100 de milioane când valoarea lui a fost 10.000”, a declarat Bogdan Puşcaş, preşedintele ANAP, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

Acesta a spus că noul sistem electronic va oferi ANAP şi un set de indicatori care vor orienta mai bine acţiunile de control.

„O să avem şi noi un set de indicatori prin care să putem justifica de ce, de exemplu, la un spital mergem în control de patru ori pe an, iar la altul doar o dată la trei ani. Fiindcă prin structura cumpărărilor şi prin matricea indicatorilor de risc pe care o dezvoltăm un spital iese ca fiind mai riscant decât altul”, a adăugat Puşcaş.

Preşedintele ANAP a mai spus că, în perioada următoare, se intenţionează dezvoltarea unui sistem de clasificare al autorităţilor contractante.

„Cele care au note mici o să facem cu ele meditaţii şi să le trecem clasa şi astfel să treacă din categoria autorităţilor contractante cu reale probleme în aplicarea legislaţiei în cea a autorităţilor contractante conforme. Această clasificare va avea şi rolul de a orienta mai bine controlul. Noi astăzi mergem la vânătoare de raţe cu tancul”, susţine Bogdan Puşcaş.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 4