S-a reusit, imagini 3D mai clare decât holograma, vizibile cu ochiul liber

Printre romanele vizionarului care a fost Jules Verne este și “Castelul din Carpati”. Aici se pomenește pentru prima oară despre o hologramă. Tehnica nu stă însă pe loc. Să vedem cum va arăta viitorul.

De la holograma închipuită în anii 70 de cineastul George Lucas în Războiul Stelelor s-a ajuns în zilele noastre la o proiecție tridimensională perfectă. Ecranul este minuscul, particulă de praf. Diferența între o hologramă și imaginea tridimensională este că aceasta din urmă este mult mai clară.

Daniel Smalley, inginerie electrică, Universitatea Brigham Young: “Această imagine nu este o hologramă. Am demonstrat aici că o putem vedea din faţă, din spate şi în realitate o putem vedea din orice unghi şi astfel proiecţia noastră este diferită de alte tehnologii ca hologramă care poate fi vazută dintr-un număr restrâns de unghiuri.”

Particulele de praf sunt controlate printr-un fascicul laser, asemănător undei tractoare imaginată de scenaristii serialului SF Star Trek.

Daniel Smalley: “O să vă demonstrez acum cum reuşim să prindem o particulă trecând lingura prin fascicul. Trecem lingura prin fascicul. Vedeţi, o particulă ca aceasta este acum prinsă şi trasă în câmpul oglinzilor şi cât este prinsă, fasciculul de laser o va atinge şi fasciculul se va împrăştia în toate direcţiile şi apoi uitându-ne la particulă vom vedea aceste culori.”

Deocamdată, proiecțiile sunt foarte mici. Pentru o imagine mai mare este nevoie de un sistem similar, dar mai mare. cu mai multe fascicule de laser.

Cercetătorii de la Universitatea americană Brigham Young speră ca într-o zi această tehnologie să-i ajute pe medici în timpul intervențiilor chirugicale mai dificile. Nu este exclusă nici utilizarea în lumea divertismentului. Deocamdată, totul se află în faza de experiment.

https://news.byu.edu/news/better-hologram-byu-study-produces-3d-images-float-thin-air

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1